5 pomysłów na przetwory w słoikach

Sałatka z czerwonych buraków

3 / 5

Składniki:

  • 1 kg buraków;
  • 1 kg cukinii bez pestek;
  • 1 kg białej cebuli;
  • 2 pęczki natki pietruszki.

Zalewa:

  • niepełna szklanka octu 10%;
  • niepełna szklanka oleju słonecznikowego;
  • szklanka cukru;
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzyj na grubej tarce, a cukinię i cebulę pokrój w plastry. Natkę drobno posiekaj.
  2. Do cukinii i cebuli dodaj sól (według uznania).
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej zalewę i odstaw na pół godziny.
  4. Przełóż buraki do słoików i pasteryzuj do 20 minut.

Powrót do artykułu »

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1