Poradopedia.pl

Przepis na babkę wielkanocną

Autor: zaba | 6 April 2007 20:42

Tagi: ciasta, desery, kuchnia, święta, wielkanoc, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, babkę, wielkanocną

Potrzebne będą następujące składniki:
4 jaja
1/2 kg mąki
3 szklanki mleka
350 g cukru
250 g masła
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Masło ucieramy z 25 dkg cukru, dodajemy żółtka wraz z cukrem waniliowym. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem
ciągle mieszając do utworzenia gładkiej masy. Następnie dodajemy pianę z
białek i ciasto dzielimy na połowę. Do jednej z nich dosypujemy kakao
i 10 dkg cukru. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Zaczynamy nakładanie od kilku łyżek masy białej, następnie kilka łyżek
czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta (na wierzchu powinna być masa
czekoladowa).

Ta ilość ciasta jest na okrągłą brytfankę o pojemności 1,5
litra. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 80-90 minut.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-babke-wielkanocna,1081.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone