Poradopedia.pl

Jaki jest przepis na danie Paella (danie z ryżem i owocami morza)?

Autor: gnommy21 | 4 February 2008 12:38

Tagi: dania główne, kuchnia hiszpańska, owoce morza, paella, ryż, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jaki, jest, przepis, na, danie, Paella, (danie, z, ryżem, i, owocami, morza)?

Znalazłam taki przepis na paella na kuchnia.tv:

"Składniki:
mały kurczak podzielony na porcję
mąka do posypania mięsa
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz koszyk
oliwa z pierwszego tłoczenia
1 kiełbaska chorizo, pokrojona w ukośne plasterki
6 plasterków wędzonego boczku pancetta
1 drobno posiekana cebula
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2-3 szczypt szafranu namoczonego w gorącym wywarze z kurczaka
1 czubata łyżka wędzonej papryki
500g ryżu do paelli
ok. 1 litra wywaru z kurczaka
pęczek natki pietruszki
garść świeżego, zielonego groszku
500g omółków
8-10 dużych, oczyszczonych krewetek
2 kalmary, oczyszczone, nacięte w kratkę i pokrojone
1 cytryna

Przygotowanie
Podzielić kurczaka na kawałki. Udka, podudzia i skrzydełka obtoczyć w mące z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kawałki kurczaka, aż będą złociste. Wrzucić na blachę i wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 250°C, aż mięso będzie odchodziło od kości. Na patelni pozostawić sos ze smażenia. Piersi kurczaka pokroić na trzy części. Dosmaczyć solą i pieprzem. Nie wymagają tak długiego pieczenia, więc można je wrzucić na patelnię, żeby się usmażyły. Kiełbaskę chorizo pokroić na trzycentymetrowe, ukośne plasterki i dorzucić do piersi kurczaka. Dodać boczek i podsmażyć. Drobno posiekać cebulę, dorzucić i zmniejszyć ogień, żeby jej nie spalić. Dodać posiekany czosnek. Szafran namoczyć w wywarze z kurczaka. Do potrawy dosypać wędzoną paprykę. Dosypać ryż. Dolać szafran z wywarem. Powiększyć ogień i gotować przez 15 minut. Należy pilnować, żeby paella nie przywarła. Mieszać i dolewać wywar. Dodać pół pęczka natki: łodyżki drobno posiekać, liście mogą być pokrojone na większe kawałki. Zamieszać. Kalmary oczyścić i naciąć tuby po zewnętrznej stronie na krzyż, żeby podczas gotowania się otworzyły. Pokroić na małe kawałki i posiekać odnóżki.

Przygotować krewetki:
Oczyścić i wyjąć ze skorupek. Omółki umyć, otwarte sztuki wyrzucić. Do paelii dodać groszek. Dorzucić oczyszczone omółki, krewetki i kalmary. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki zostały pokryte przyprawami. Owocom morza wystarczy 5 minut, żeby się ugotowały, a aromaty się przeniknęły. Patelnię przykryć aluminiową folią spożywczą, żeby para nie uciekała i całość szybciej doszła. Patelnią należy potrząsać co kilka chwil. Gdy mięso kurczaka się upiekło, dodać na patelnię, podsypać garścią posiekanej natki pietruszki. Pokroić cytrynę na ósemki, ułożyć wokół patelni i podawać"

Przepis pochodzi z programu JAMIEGO OLIVERA  

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jaki-jest-przepis-na-danie-paella-danie-z-ryzem-i-owocami-morza,1233.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone