Poradopedia.pl

Jak rozpalić w kominku i nie narobić dymu

Autor: Poradopedia.pl | 30 October 2009 09:15

Tagi: dom, dym, kominek, ogień, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, rozpalić, w, kominku, i, nie, narobić, dymu

Podstawową rzeczą o której powinniśmy pamiętać, to że przed rozpaleniem kominka powinniśmy zadbać o właściwy "cug", co osiągniemy poprzez rozgrzanie paleniska i przewodu kominowego. Jest to tym bardziej konieczne w chłodne dni, a w końcu to właśnie w takie dni zazwyczaj palimy w kominku.

Kominek

Rozpalanie ognia często może wywołać kłęby dymu wokół naszego kominka - dym zamiast uciekać kominem do góry wydobywa się wprost do pomieszczenia.

Aby uniknąć powyższej sytuacji należy postępować w następujący sposób:

  1. uchylić okno w pomieszczeniu,
  2. ustawić regulację wszystkich wlotów powietrza tak, aby były maksymalnie otwarte,
  3. w pierwszej kolejności rozpalamy w palenisku pognieciony papier, dodając następnie drobne kawałki suchego drewna starając się układać je pionowo,
  4. jeżeli mamy zamykany wkład kominkowy to rozpalając kominek powinniśmy zostawić delikatnie uchylone drzwiczki.

Następnie obserwujemy jak zachowuje się ogień - kiedy drewno zaczyna się palić w miarę regularnie, a płomienie oraz dym wskazują na to, że wszystko idzie tak jak powinno w komin, to możemy zacząć dokładać większe kawałki drewna.

W przypadku wkładu kominkowego zamykamy drzwiczki, po czym zamykamy uchylone okno sprawdzając jednocześnie, czy przypadkiem dym nie wraca - w takim wypadku powinniśmy ponownie uchylić okno i odczekać jeszcze jakiś czas.

Kiedy drewno w kominku porządnie się rozpali powinniśmy zmienić regulację dopływu powietrza. Przede wszystkim zamknąć dopływ powietrza pierwotnego oraz ustawić dopływ powietrza wtórnego wg własnego uznania, starając się jednak zachować płomień, a nie tylko żarzące się drewno.

O czym warto jeszcze wiedzieć paląc w kominku:

  • do rozpalania kominka przydatne są suche rozpałki, które łatwo dostać w sklepie (np. płyty pilśniowe nasączone środkiem łatwopalnym) - nie wolno jednak używać typowych rozpałek w płynie do grilla czy też benzyny !!!
  • używaj suchego drewna i w drobnych kawałkach (kup siekierę i naucz się jej używać) - jest to szczególnie ważne przy rozpalaniu kominka (w przeciwnym wypadku spodziewaj się dużej ilości dymu w domu),
  • nie powinno się palić drewnem iglastym - spala się ono szybciej, a dodatkowo prowadzi ono do zabrudzenia wkładu kominkowego (w szczególności szyby) oraz przewodu kominkowego - szybko można doprowadzić praktycznie do zatkania komina,
  • bardzo dobrze pali się brykiet, aczkolwiek warto zwrócić uwagę, czy jest on właściwy dla nasego kominka (temperatury spalania są wyższe i może to stanowić problem dla blaszanych wkładów kominkowych).

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-rozpalic-w-kominku-i-nie-narobic-dymu,1438.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone