Poradopedia.pl

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Autor: Iza_B | 8 December 2010 09:11

Tagi: grzyby, kapusta, kuchnia polska, pierogi, pierogi z grzybami, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, pierogi, z, kapustą, i, grzybami?

Każda porządna gospodyni domowa wie jak ulepić ciasto na pierogi. Są jednak osoby, które nie posiadają takiej lekkości w gotowaniu i każda przygotowywana potrawa wydaje się być dużym wyzwaniem. Dlatego warto korzystać z porad i wskazówek innych, by ta kuchnia stawała się coraz lepsza i bogatsza w smaki.

Są różne sposoby przygotowania pysznych pierogów z kapustą i grzybami, a oto jedna z nich:

Jest to wersja, z której uzyskamy spore porcje dla 4 osób.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki przegotowanej (letniej) wody

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 40 dag kwaszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz według uznania

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtka, stopione masełko oraz wodę. Zagnieć ciasto, następnie włóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  • Odciśnij nadmiar soku z kapusty, drobno ją posiekaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i duś przez ok. pół godziny.
  • Grzybki zalej wrzącą wodą i mocz je przez 30 minut a następnie gotuj w tej samej wodzie przez kolejne pół godziny. Później odcedź wodę i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone grzybki do kapusty i duś całość przez ok. 15 minut.
  • Teraz posiekaj cebulkę i zeszklij ją na rozgrzanej olejem patelni. Po podsmażeniu się dodaj cebulę do kapusty z grzybami i wszystko razem wymieszaj. Tak powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

LEPIENIE PIEROGÓW

  • Na stolnicy delikatnie posypanej mąką rozwałkuj przygotowane wcześniej ciasto.
  • Na wycięte szklanką placuszki nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów, które następnie możesz docisnąć ząbkami widelca. Uważaj jednak, by nie przebić ciasta!
  • Tak uformowane pierożki wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut, w każdym bądź razie nie dłużej niż do momentu wypłynięcia ich na wierzch.
  • Najlepszą okrasą dla takich pierogów jest podsmażany boczek z cebulką.


Rada: Jeśli dbamy nie tylko o nasze podniebienie ale też o zdrowie, warto do ciasta na pierogi dodać ok. trzech łyżek prażonych na patelni otrębów pszennych. Błonnik w nich zawarty wspomoże pracę jelit i dobre trawienie.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-pierogi-z-kapusta-i-grzybami,1581.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone