Poradopedia.pl

Jak usmażyć karpia?

Autor: Iza_B | 9 December 2010 11:23

Tagi: karp, kuchnia polska, ryba, ryby, smażenie, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, usmażyć, karpia?

Właściwe przygotowanie wigilijnych potraw pozwoli zachować najcenniejsze ich właściwości. Dotyczy to także karpia, którego spożywanie dostarcza nam wielu niezbędnych składników m.in.: dla silnych mięśni i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak więc usmażyć tę królewską rybę, by nie straciła nic ze swych cennych wartości?

Poniżej przedstawiono jeden ze sposobów na przyrządzenie smażonego karpia.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg żywego karpia
  • 4 cebule
  • łyżeczka zmiażdżonych przypraw (liścia laurowego, czarnego pieprzu, kolendry)
  • 25 dag masła
  • sól
  • mąka
  • tarta bułka
  • jajka
  • tłuszcz do smażenia (masło i oliwa pół na pół)


(UWAGA: ten przepis wymaga odstawienia oprawionego i zamarynowanego karpia na jeden dzień przed planowanym podaniem)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Karpia dokładnie myjemy i czyścimy, następnie kroimy w dzwonki
  2. Duże cebule kroimy w cienkie krążki
  3. Każdy kawałek ryby nacieramy zmielonymi wcześniej przyprawami i solą
  4. Karpia układamy w naczyniu na przemian z krążkami cebuli
  5. Naczynie przykrywamy i przetrzymujemy do następnego dnia w chłodnym miejscu
  6. Na godzinę przed podaniem obsypujemy kawałki karpia mąką; następnie panierujemy w jajkach i tartej bułce
  7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron
  8. Usmażoną rybę przekładamy do rondla i każdy kawałek pokrywamy odrobiną masła; zakrywamy rondel i trzymamy w ciepłym miejscu
  9. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dzień wcześniej była przekładana ryba
  10. Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, dekorując go zeszklonymi krążkami cebulki

SMACZNEGO!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-usmazyc-karpia,1584.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone