Autor: Poradopedia.pl | 20 February 2011 22:43
Tagi: savoir vivre, sztućce, sztuka stołu, Savoir vivre, porada, pomoc, instrukcja, Jak, ustawić, sztućce, na, stole?
Bez względu na to, czy nakrywamy stół do rodzinnego obiadu czy też dużego przyjęcia, powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach savoir vivre-u. Dotyczy to również sztućców, które powinny być ustawiane na stole zgodnie z panującymi zasadami.
1. Obiad rodzinny składający się z trzech dań
2. Przyjęcia składające się z wielu dań
Na wystawnym przyjęciu na stole nie powinno zabraknąć:
Z prawej strony nakrycia układamy kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek (ostrza noży powinny być skierowane w lewo).
Po lewej stronie kładziemy: duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek.
Nóż do masła kładziemy na prawej krawędzi talerzyka do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo).
Sztućce do deseru układamy podobnie jak przy obiedzie rodzinnym.
Widelce zawsze leżą ząbkami a łyżki wgłębieniami do góry.
Odległość pomiędzy sztućcami powinna być taka sama.