Autor: Poradopedia.pl | 22 July 2011 13:47
Tagi: cappuccino, espresso, kawa, latte, macchiato, mokka, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Rodzaje, kawy, -, cafe, espresso,, macchiato,, cappuccino,, mokka,, latte,, americano
Kawę można przygotować na wiele sposobów - łatwo przekonać się o tym w większości kawiarni. Co smakuje Tobie lepiej: espresso, cappuccino czy zwykłe czarne americano?
Większość kaw podawanych w kawiarniach przygotowywanych jest na bazie espresso, które uzyskuje się z ekspresu ciśnieniowego. Ekspres ciśnieniowy przepuszcza wodę przez kawę pod dużym ciśnieniem i zazwyczaj posiada specjalną dyszę służącą do spieniania mleka.
Innym rodzajem ekspresu jest ekspres przelewowy, którego zasada działania sprowadza się do dawkowania wrzątku do filtru z kawą.
To około 25-30 ml mocnej kawy podawanej w małej filiżance. Powinno być pokryte pianką, zwaną cremą, która powstaje w procesie parzenia. Często do espresso podawany jest kieliszek lub szklanka wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych.
To espresso z dodatkiem odrobiny mleka, zazwyczaj spienionego. W praktyce często mleko dodawane jest w stosunku 1:1.
Cappuccino to espresso przykryte dużą ilością spienionego mleka, tradycyjne włoskie cappuccino zawiera 25ml espresso i 125ml spienionego mleka (100ml mleka przed spienieniem). Mleko odpowiednio spienione jest gładkie i szkliste bez pęcherzyków powietrza na jego powierzchni. Cappuccino może być posypane odrobiną czekolady.
Prawdziwa latte powinna mieć trzy warstwy. Na samym dole mleko uprzednio podgrzane na parze, następnie wyodrębnione espresso, a na powierzchni ubita piana ze spienionego mleka. Podawana jest w wysokich szklankach i z łyżeczką o długiej rączce.
Latte Macchiato jest podobna w wyglądzie do Cafe Latte, a w praktyce jest pewną odwrotnością Espresso Macchiato. Tak jak espresso macchiato jest kawą espresso z dodatkiem odrobiny mleka, tak cafe latte macchiato to spienione mleko z dodatkiem espresso. Cafe latte macchiato wyróżnia się tym, że:
Kawę lattte macchiato robi się zarówno poprzez zwykłe dolanie espresso do mleka lub też poprzez delikatne i powolne dolanie po ściance naczynia, dzięki czemu pod mlekiem utworzy się warstwa espresso. Kawa podawana jest w wysokim naczyniu.
Jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. W efekcie otrzymujemy klasyczny kubek czarnej kawy, która w smaku przypomina kawę z ekspresu przelewowego.
To espresso z dodatkiem syropu czekoladowego i podgrzanego na parze mleka. Nie zawiera piany. Na powierzchni oblana bitą śmietaną.
To kawa na zimno przyrządzona zazwyczaj na bazie espresso, wody i kostek lodu, przykryte spienionym mlekiem. Podawana zazwyczaj w wysokiej szklance ze słomką. Można także serwować z gałką lodów.
Caffe Crema to przedłużone espresso. W pewnym stopniu można to porównać do caffe americano, jednak kawy te różnią się zarówno sposobem przygotowania jak też wyglądem i smakiem. Caffe Americano to espresso z dodatkiem wody, a caffe crema to espresso zrobione z większej ilości wody (zazwyczaj 180-250ml). Caffe Crema ma bardziej wyraźny i mocny smak oraz przykryte jest pianką (crema).
To kawa z ekspresu przelewowego, smakująca inaczej niż kawy na bazie espresso (z ekspresu ciśnieniowego). Kawa taka zazwyczaj jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, ponieważ woda ma dłuższą styczność z ziarenkami kawy.
Typowa kawa po polsku to zmielone ziarenka kawy zalewane wrzątkiem z dodatkiem dużej ilości tłustej śmietanki. Ponoć w okolicach XVIII wieku Polska wręcz była słynna z tak przyrządzanej kawy.
Kawa jest przyrządzana poprzez zagotowanie wody z drobną zmieloną kawą. Kawę parzy się w taki sposób, aby nie doprowadzić do wrzenia, dzięki czemu uzyskuje się wyjątkowy aromat i piankę (cremę). Kawę podaje się z zimną wodą. Kawa po turecku i kawa po arabsku przygotowywana jest w bardzo podobny sposób. W niektórych krajach arabskich początkowo w tym samym naczyniu karmelizuje się cukier, a dopiero wtedy dodaje wodę i kawę.