Poradopedia.pl

Jak się zachować przy stole?

Autor: Poradopedia.pl | 2 August 2011 14:37

Tagi: dobre maniery, przy stole, savoir vivre, zasady, Savoir vivre, porada, pomoc, instrukcja, Jak, się, zachować, przy, stole?

Aby nie popełnić gafy podczas wspólnego posiłku przy stole, co może zdarzyć się nawet kulturalnemu i dobrze wychowanemu człowiekowi, warto znać podstawowe zasady savoir vivre'u.

A są one następujące:

Jako zaproszeni goście powinniśmy przybywać na miejsce punktualnie, zwłaszcza jeśli gospodarze zasygnalizowali chęć podania gorących potraw;

Przy stole zawsze siedzimy prosto i spokojnie, nie wiercimy się. Niedopuszczalne jest podpieranie się rękoma lub trzymanie łokci na stole a także machanie nogami pod stołem czy zdejmowanie pod nim butów;

Po zajęciu miejsca przy stole rozkładamy serwetkę. Jeśli jest ona płócienna kładziemy ją na kolanach, jeśli zaś papierowa - po lewej stronie naszego talerza. Po zakończonym posiłku serwetkę płócienną pozostawiamy lekko zmiętą po lewej stronie naszego talerza a zużyte serwetki papierowe kładziemy na własny (pusty) talerz;

Do jedzenia przystępujemy wówczas, gdy wszyscy goście dostaną swój posiłek; rozpoczęcie jedzenia i nie zaczekanie na innych jest bardzo niegrzeczne świadczy tylko o braku kultury;

Poszczególne potrawy nakładamy na talerz z umiarem. W nie najlepszym tonie leży nabranie sobie prawie niewidocznej porcji jak i nadto obfitej. Jeśli weźmiemy bardzo mało, gospodarz na pewno poprosi nas o dołożenie sobie większej porcji, jeśli natomiast weźmiemy za dużo, wszyscy pomyślą że jesteśmy obżartuchami;

Zanim nie spróbujemy danej potrawy, nie doprawiamy jej! To bardzo złe zachowanie, z góry zakładające że jedzenie jest niesmaczne lub niewłaściwie przygotowane;

Podczas jedzenia nie mlaskamy i nie siorbiemy; nie połykamy wielkich kęsów. Jemy tak, aby skończyć mniej więcej w tym samym czasie co inni goście (nie opóźniamy się, ale też nie narzucamy zbyt szybkiego tempa spożywania posiłków); ponadto nie bawimy się talerzami, sztućcami, itp.;

Zupy nie musimy jeść do ostatniej jej kropli. Nie dmuchamy na nią, gdy jest zbyt gorąca (podobnie zresztą jak w przypadku innych dań) tylko czekamy aż wystygnie. Jemy z brzegu i wierzchu talerza czyli tam gdzie zupa jest najmniej gorąca;

Spożywając daną potrawę, nie nachylamy się nad talerzem. Nabieramy porcję na sztućce i przesuwamy do ust. Jeśli chcemy zrobić sobie chwilową przerwę od jedzenia powinniśmy skrzyżować sztućce na talerzu - dla gospodarza będzie to znak, żeby nie "zmuszać" nas do nałożenia sobie dokładki;

Podczas picia gorących napojów, nie pozostawiamy łyżeczki w naczyniu i tym bardziej nie pijemy w ten sposób kawy i herbaty. Cukier nabieramy łyżeczką do tego przeznaczoną a mieszamy swoją, robiąc to ostrożnie i cicho. Jeśli napój jest bardzo gorący, czekamy aż trochę wystygnie - absolutnie nie dmuchamy do szklanki czy filiżanki;

Pieczywo podawane jest w koszyczkach, w związku z tym przekładamy na swój talerza jedną lub kilka kromek. Nie maczamy pieczywa w zupie a podczas smarowania masłem - kromka znajduje się na talerzu a nie w naszej dłoni!;

Pestki z owoców lub rybie ości wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy na swój talerz;

Nie dopominamy się o kolejną porcję alkoholu ani też nie palimy papierosów przy stole; ponadto nie poprawiamy sobie fryzury czy makijażu;

Wstając od stołu, zawsze dziękujemy.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/savoir-vivre/jak-sie-zachowac-przy-stole,2048.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone