Autor: Poradopedia.pl | 2 February 2012 12:27
Tagi: świeże zioła, zioła, zioła w doniczkach, zioła w kuchni, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jakie, zioła, uprawiać, w, domu?
Aby cieszyć się smakiem świeżych ziół przez cały rok, warto samodzielnie je wyhodować, najlepiej na parapecie własnego okna. Brak odpowiedniego nasłonecznienia powoduje, iż zioła są mniej aromatyczne a do tego wytwarzają mniejsze listki.
To jednak z najpopularniejszych roślin stosowanych w naszej kuchni. Jest łatwa w uprawie, bogata w witaminy i minerały. Pietruszka lubi miejsca słoneczne lub lekko ocienione. Ziemia powinna być żyzna i wilgotna. Liście można wykorzystać już w pierwszym roku, natomiast korzenie w drugim. Pietruszka jest świetną przyprawą do sałatek i sosów, a naparem z jej liści można przemywać suchą skórę. Sam korzeń doskonale reguluje procesy trawienne.
Lubi nasłonecznione i lekko ocienione miejsca. Gleba powinna być wilgotna, próchnicza, przepuszczalna i zasadowa. Mięta jest wytrzymałą rośliną i dobrze rośnie np.: na balkonach. Napar z mięty pomaga w trawieniu, przeziębieniach i grypie. Roślina ta idealnie kompunuje się z mięsami i rybami. Zapach mięty odstrasza myszy, mrówki i pchły.
W warunkach domowych bazylia wymaga dużego nasłonecznienia. Należy ją podlewać tylko w południe, a w bardzo ciepłe dni - jedynie spryskiwać wodą. Bazylia jest świetnym dodatkiem do gorących potraw, ale należy dodawać ją w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania. Roślina ta korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega też rozwojowi pasożytów w układzie pokarmowym.
Lubi ciepło, najlepiej rośnie w temperaturze ok. 20 stopni C. Kwiaty rozmarynu dodaje się do sałatek i dań mięsnych, w szczególności do wieprzowiny i baraniny. Rozmaryn odświeża powietrze, a dodany do kąpieli pobudza krążenie krwi. Palone gałązki tej rośliny odstraszają owady.
Wymaga dobrze nasłonecznionego miejsca i lekko przepuszczalnej, zasadowej ziemi. Świeża macierzanka idealnie komponuje się z zupami, sosami i marynatami, ale można ją też dodawać do ryb, drobiu, warzyw, sałatek owocowych i konfitur. Tymianek pomaga w trawieniu tłustego pokarmu.
Roślina ta potrzebuje słońca i umierkowanego podlewania. Oregano sprawdza się najbardziej jako przyprawa do pizzy i spaghetti, ale przyprawia się nim również wędliny, ryby, jaja, sałaty i sosy. Oregano działa moczopędnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczowo, a także łagodząco w przypadku bólu gardła i zapalenia oskrzeli.
Podobnie jak inne zioła, szałwia też lubi słoneczne miejsca. Gleba powinna być lekka, zasadowa i dobrze spulchniona. Kwiaty tej rośliny są świetnym dodatkiem do sałat, ale równie dobrze można z nich zaparzyć aromatyczną herbatę. Szałwia pomaga w trawieniu tłustych pokarmów, ponadto ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Jej aromat usuwa zapachy z kuchni i zapach zwierząt, a także odstrasza insekty.
Hodowla ziół wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Przede wszystkim nie można zapominać o podlewaniu, ale należy robić to z rozwagą by nie przelać roślin.