Poradopedia.pl

Na czym polega kuchnia pięciu przemian?

Autor: Poradopedia.pl | 13 April 2012 12:44

Tagi: dieta, dieta pięciu przemian, kuchnia azjatycka, kuchnia chińska, odchudzanie, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Na, czym, polega, kuchnia, pięciu, przemian?

Ważnym elementem filozofii chińskiej jest teoria pięciu przemian. Chińczycy uważają, że to co jemy powinno być zgodne z naturą żywiołów rządzących światem - pięciu żywiołom odpowiada pięć smaków. Poniżej znajdują się wskazówki, jak się odżywiać według tej teorii.

Przyporządkowanie pięciu żywiołów do procesów życiowych

Pięć żywiołów według filozofii chińskiej to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Do każdego z tych elementów przyporządkowany jest inny smak, zapach, narząd wewnętrzny organizmu człowieka, pora roku, a także produkt spożywczy.

Drzewo - symbolizuje wiosnę, kolor zielony oraz smak kwaśny (np.: cytryna, natka pietruszki, koperek, kefir, jogurt naturalny, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory i białe wino).

Ogień - symbolizuje lato, kolor czerwony i smak gorzki (np.: papryka chili, orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, tymianek oraz bazylia).

Ziemia - symbolizuje późne lato, kolor żółty oraz smak słodki (np.: dynia, marchewka, groch, ziemniaki, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód i jaja).

Metal - symbolizuje jesień, kolor biały i srebrny, a także smak ostry (np.: cebula, czosnek, ryż, kalafior).

Woda - symbolizuje zimę, kolor niebieski i czarny oraz smak słony (np.: sól, ryby morskie, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda).

Elementy te działają na siebie według określonych zasad. Przestrzeganie ich pozwala uzyskać harmonię w naturze i relacjach człowieka z nią.

Gotowanie według teorii pięciu przemian

Przygotowując posiłki, do garnka należy wkładać składniki, zachowując kolejność cyklu, czyli: Drzewo-Ogień-Ziemia-Metal-Woda. Każdy kolejny składnik należy wkładać co dwie minuty albo jeszcze rzadziej.

Następna zasada kuchni chińskiej mówi, że gotowanie zupy powinno trwać około godziny - wpływa to pozytywnie na jej smak.

Teoria pięciu elementów zaleca stosowanie produktów regionalnych, np.: zamiast bananów z dalekich krajów, lepiej zjeść krajowe jabłko. Według kuchni pięciu przemian, ziemniaki należy podawać nie z mięsem i ogórkiem kiszonym (jak to się w Polsce przyjęło), ale razem z innymi gotowanymi warzywami, np.: z marchewką, brokułem, cukinią, porem czy selerem.

Kuchnia chińska zaleca również spożywanie ciepłych, gotowanych potraw, zwłaszcza jeśli na dworze jest zimno i trzeba ogrzać organizm.

Zalety i wady teorii pięciu przemian

Kuchnia według pięciu żywiołów korzystnie wpływa na zdrowie człowieka - poprawia przemianę materii, nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego; zapewnia odpowiednie ilości witamin i minerałów. Jedyną jej wadą jest to, że trzeba nauczyć się sposobu łączenia smaków.

Przykładowe menu według kuchni pięciu przemian

Śniadanie:

  • zupa jarzynowa na chudym mięsie z dużą ilością pieprzu i imbiru;
  • dojrzały owoc.

Obiad:

  • makaron z pikantnym sosem mięsno-jarzynowym;
  • kapusta duszona na oliwie.

Kolacja:

  • brązowy ryż z curry;
  • 1/4 ugotowanego na półtwardo kalafiora.
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/dieta/na-czym-polega-kuchnia-pieciu-przemian,2629.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone