Poradopedia.pl

Przepis na zupę krem z młodych warzyw

Autor: Poradopedia.pl | 24 June 2013 08:00

Tagi: zupa krem z warzyw, zupa z młodych warzyw, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, zupę, krem, z, młodych, warzyw

Przedstawiamy przepis na zdrową, treściwą i smaczną zupę z młodych warzyw. To doskonała propozycja na letni obiad.

Składniki:

  • 1/2 pęczka szparagów,
  • 2 marchewki,
  • mały kalafior,
  • mały seler,
  • biała część pora,
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej fasolki szparagowej,
  • 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku,
  • kilka obranych liści szpinaku,
  • 1/2 (12,5 dag) kostki masła,
  • 1 litr tłustego mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i umyte warzywa rozdrabniamy, a następnie dusimy w połowie porcji masła, często mieszając. Kiedy się zeszklą, podlewamy rosołem, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy do miękkości.
  2. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę tak, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i zagotowujemy uważając, by nie powstały grudki.
  3. Miękki warzywa rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprowadzamy do smaki i zagotowujemy.
  4. Po zestawieniu z ognia, dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem.
  5. Gorącą zupą napełniamy kokilki i od razu podajemy. Możemy ją delikatnie posypać drobno posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!!!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przepis-na-zupe-krem-z-mlodych-warzyw,2789.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone