Poradopedia.pl

Woda mineralna a woda źródlana - która zdrowsza?

Autor: Poradopedia.pl | 24 July 2012 15:04

Tagi: woda, zdrowie, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Woda, mineralna, a, woda, źródlana, -, która, zdrowsza?

W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów wód butelkowanych, powszechnie określanych mianem wód mineralnych. Różnią się jednak między sobą zawartością składników mineralnych, czyli posiadają różne właściwości. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia, stopień mineralizacji jest podstawowym wyznacznikiem do nazewnictwa wód zarówno w wersji gazowanej, jak i niegazowanej.

Naturalna woda mineralna

Naturalna woda mineralna pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych. Jest czerpana z ujęć zabezpieczonych przed czynnikami zewnętrznymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym; posiada stały skład chemiczny podany na etykiecie. Cechą charakterystyczną tej wody jest wysokie stężenie cennych składników mineralnych - co najmniej 1000 mg/l lub zawartość co najmniej jednego składnika mineralnego w stężeniu zapewniającym jego pozytywny wpływ na organizm (najczęściej wapń, magnez i wodorowęglany). Wapń i magnez usprawniają funkcjonowanie układu krążenia, a wodorowęglany neutralizują kwasy żołądkowe. Wody niskosodowe zawierają mniej niż 20 mg/l sodu - są więc odpowiednie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze krwi (sód zatrzymuje wodę w organizmie).

Naturalna woda źródlana

Naturalna woda źródlana pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych. Jest czerpana z ujęć zabezpieczonych przed czynnikami zewnętrznymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Skład chemiczny i właściwości mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji geologicznej podłoża. Naturalna woda źródlana zawiera małe ilości składników mineralnych (poniżej 500 mg/l) - nadaje się do codziennego spożywania, w tym przez dzieci i osoby starsze. Wodę źródlaną poleca się do przygotowywania napojów i potraw, m.in.: do rozcieńczania gotowych soczków i zupek dla niemowląt, gotowania, przygotowywania herbaty i kawy, a nawet do mycia zębów i prania. Woda źródlana może zastąpić wodę kranową w okresie jej braku.

Wody butelkowane, w zależności od stopnia mineralizacji, dzielą się na:

  • niskozmineralizowane - zawierają poniżej 500 mg składników mineralnych/l. Odpowiednie do stosowania na co dzień, również przez kobiety ciężarne i karmiące, a także przez dzieci i osoby na diecie niskosodowej;
  • średniozmineralizowane - zawierają 500-1500 mg składników mineralnych/l. Są bogate w chlorki wapnia, a ubogie w jony sodu (korzystne dla osób z nadciśnieniem);
  • wysokozmineralizowane - zawierają powyżej 1500 mg składników mineralnych/l. Są źródłem jonów sodu, chloru, fluoru, a także wapnia i magnezu. Powinny ją pić osoby ciężko pracujące oraz sportowcy. Nie należy podawać jej dzieciom, osobom z nadciśnieniem i schorzeniami nerek.

Podsumowując, osoby dorosłe powinny pić wodę mineralną, która dostarcza organizmowi cennych składników mineralnych. Woda źródlana może być podawana dzieciom; nadaje się do przygotowywania potraw i napojów. Warto co pewien czas zmieniać markę spożywanej wody, aby zapewnić organizmowi różnorodność składników mineralnych.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 roku w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. z 2011 r., Nr 85, poz. 466).

Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args) end sub

Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args) end sub

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/dieta/woda-mineralna-a-woda-zrodlana-ktora-zdrowsza,2893.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone