Autor: Poradopedia.pl | 23 September 2012 16:57
Tagi: grzyby, zatrucie grzybami, zatrucie pokarmowe, Zdrowie, porada, pomoc, instrukcja, Zatrucie, grzybami, –, co, robić?
Zatrucie najczęściej występuje po zjedzeniu trujących, surowych bądź zepsutych grzybów. Dość często zdarzają się pomyłki, gdyż niektóre odmiany tylko nieznacznie różnią się od jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się od 30 minut do 5 godzin po zjedzeniu potrawy, a niekiedy dopiero po kilkunastu godzinach. Najciężej przebiega zatrucie muchomorem sromotnikowym - zaczyna się jak zwykłe zatrucie pokarmowe, ale po 2-3 dniach pojawiają się symptomy typowe dla uszkodzenia wątroby i nerek. Konieczny może okazać się wówczas przeszczep wątroby, ratujący życie.
Objawy mogą wystąpić niedługo po zjedzeniu grzybowych smakołyków lub znacznie później - wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo zatrucia muchomorem. W taki przypadku zawsze należy zabezpieczyć pozostałe resztki grzybów, gdyż mogą być one przydatne w precyzyjnej diagnozie. Warto zachować jeden egzemplarz w całości, aby w razie zatrucia móc pokazać lekarzowi.
Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami należą:
W cięższych przypadkach zatruć grzybami może wystąpić poszerzenie źrenic, kurcze mięśni, spadek ciśnienia krwi, poważne odwodnienie, uszkodzenie trzustki, mięśnia sercowego oraz mózgu. Trujące grzyby mogą spowodować uszkodzenia nerek i wątroby. W skrajnych przypadkach zatrute nerki lub wątroba całkowicie przestają działać, a to prowadzi do śmierci.
Trzeba pamiętać, że u osób uczulonych na grzyby nawet jadalne okazy mogą wywoływać objawy zatrucia.
Nie znając się na grzybach, lepiej wcale ich nie zbierać albo chodzić do lasu w towarzystwie osób, które posiadają na ten temat odpowiednią wiedzę. Kupując grzyby od handlarzy, warto przyjrzeć się każdej sztuce i upewnić, że należy do gatunku jadalnego. Należy unikać świeżych grzybów zapakowanych w foliowe torebki - są co prawda jadalne, ale szybko się przegrzewają i stanowią idealną pożywkę dla bakterii oraz pleśni.