Autor: Poradopedia.pl | 14 October 2012 12:31
Tagi: przepisy, risotto, ryż, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, risotto
Risotto pochodzi z Włoch, ale jest bardzo popularne w wielu kuchniach europejskich. Potrawę przyrządzoną na bazie ryżu, możesz podawać jako danie główne lub dodatek do mięsa. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące przygotowania tej potrawy, a także przepis na risotto po mediolańsku.
Do przygotowania klasycznego risotto, powinieneś użyć włoskiego ryżu z okrągłymi ziarnami oraz bulionu, najlepiej z prawdziwej kury a nie z kostki. Idealne risotto powstaje z ryżu Arborio, ale dobry będzie też Vialone Nano, Carnaroli lub Originario - te odmiany posiadają owalne i lekko przezroczyste ziarna, a w środku tzw. "perłę". Taki ryż po ugotowaniu zachowuje idealną konsystencję, tzn. jest kremowy na zewnątrz i twardy w środku - "perła" się nie rozgotowuje.
Risotto możesz podawać na wiele sposobów, np.: w wersji klasycznej - z samym parmezanem. Jeśli chodzi o inne dodatki, ryż znakomicie komponuje się z drobiem, rybami, owocami morza, wątróbką, a także warzywami i grzybami - zależy, co kto lubi. Piękną barwę i wykwintny aromat dania uzyskasz po dodaniu szafranu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rosół doprowadź do wrzenia, a następnie przykręć ogień do minimum i pozostaw go w stanie lekkiego wrzenia.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż czosnek oraz cebulę, aż się zeszklą.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć suchy ryż i obsmażaj go przez ok. 2 minuty.
Ryż podlewaj bulionem (łyżką wazową) i mieszaj do wchłonięcia się płynu. Postępuj tak do czasu, aż ryż stanie się miękki i rosół zniknie z garnka. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut - ryż cały czas mieszaj , aby nie przykleił się do dna.
W ostatnie fazie gotowania, kiedy risotto "dochodzi" rozpuść szafran z kilkoma łyżkami wina i dodaj go do ryżu. Po odparowaniu płynu, dodaj masło i parmezan.
Dodatkowe wskazówki:
Ważna zasada: risotto podajesz od razu po ugotowaniu - nie odgrzewaj potrawy!
SMACZNEGO!!!