Poradopedia.pl

Rodzaje herbaty

Autor: Poradopedia.pl | 23 October 2012 12:50

Tagi: biała herbata, czarna herbata, czerwona herbata, herbata, napoje, zielona herbata, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Rodzaje, herbaty

Herbata występuje w wielu odmianach, ale wytwarzana jest z liści tego samego herbacianego krzewu. Sekret różnorodności odmian ukrywa się w sposobie obróbki zebranych liści - w zależności od procesów jakim zostaną poddane, powstaje herbata o charakterystycznym smaku i kolorze. Herbaty niefermentowane i półfermentowane są zdrowsze, gdyż zawierają więcej bioflawonoidów. Poniżej znajdziejsz opis poszczególnych rodzajów herbaty oraz ich właściwości zdrowotne.

Herbata czarna

Czarna herbataJest to najbardziej rozpowszechniony gatunek herbaty. Jest ona w pełni sfermentowana i korzystnie wpływa na zdrowie. Otrzymuje się ją w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia. Zawiera teinę, która ma działanie podobne do kofeiny. Herbata czarna jest szczególnie polecana po posiłkach i w trakcie pracy.

Cechy herbaty czarnej:

  • zawiera witaminy: B2, B6, K;
  • poprawia nastrój;
  • pobudza i wzmacnia organizm;
  • zapobiega rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym i wspomaga produkcję soków trawiennych;
  • działa lekko moczopędnie;
  • długie jej parzenie wytwarza garbniki chroniące przed nowotworami, ale wówczas smak herbaty jest gorzki i cierpki.

Najpopularniejsze gatunki herbaty czarnej: Assam, Yunnan, Ceylon, Darjeeling.

Herbata czerwona

Może być przechowywana nawet przez 50 lat i to odróżnia ją od innych herbat. Czerwona odmiana charakteryzuje się łagodnym, aksamitnym i bogatym aromatem. Herbata zdobywa coraz większą popularność, głównie dzięki swoim zaletom zdrowotnym.

Cechy herbaty czerwonej:

  • ma właściwości odchudzające;
  • opóźnia procesy starzenia organizmu;
  • pomaga obniżyć ciśnienie, uspokaja;
  • przyspiesza metabolizm, stymulując pracę jelit i pobudzając wytwarzanie soków trawiennych;
  • oczyszcza organizm z toksyn, ma właściwości moczopędne;
  • wspomaga koncentrację i pamięć;
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu, a także przyspiesza jego trawienie.

Najbardziej znane chińskie herbaty czerwone to: Qimen HongchaDiahongcha.

Herbata Pu-Erh

Uznawana jest za herbatę czerwoną, ale tak naprawdę tworzy odrębny rodzaj. Swój unikalny smak i właściwości zdrowotne uzyskuje dzięki procesowi fermentacji nieenzymatycznej. Istnieje zielony Pu-Erh (fermentacja przebiega naturalnie w odpowiednich warunkach) oraz czarny Pu-Erh (proces fermentacji jest sztucznie przyspieszany).

Cechy herbaty Pu-Erh:

  • reguluje przemianę materii;
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi;
  • ma zbawienny wpływ na działanie układu pokarmowego i wątroby;
  • zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą;
  • przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa moczopędnie;
  • poprawia pamięć, koncentrację i nastrój;
  • wzmacnia organizm.

Herbata szmaragdowa

Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych o unikalnym smaku, zapachu oraz właściwościach. Qing oznacza niebiesko-zielone lub szmaragdowe, ale w Chinach popularna jest również nazwa Oolong. U nas często nazywa się ją turkusową.

Cechy herbaty szmaragdowej:

  • pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację;
  • poprawia nastrój.

Najbardziej znane są: Wuyi Yancha, Shui Xian, Tie Guan Yin, Da Hong Pao.

Herbata zielona

Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W filiżance herbata przybiera barwę zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona, dzięki licznym zaletom zdrowotnym.

Cechy herbaty zielonej:

  • ułatwia koncentrację;
  • wzmacnia organizm;
  • opóźnia procesy starzenia organizmu;
  • poprawia nastrój;
  • regularne jej picie obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem serca;
  • zawiera fluor, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą;
  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym;
  • służy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek.

Najbardziej znane gatunki herbaty zielonej: Longjing, Zhejiang, Biluochun.

Herbata biała

Powstaje z najmłodszych liści i nierozwiniętych pączków pokrytych białym puszkiem. To rarytas wśród herbat, choćby z racji wysokiej ceny. Napar ma bardzo delikatny smak i aromat.

Cechy herbaty białej:

  • poprawia nastrój;
  • pobudza i wzmacnia organizm;
  • opóźnia procesy starzenia organizmu;
  • chroni przed wolnymi rodnikami (zawiera polifenole);
  • działa pobudzająco, dzięki zawartości kofeiny;
  • obniża poziom złego cholesterolu.

Najsłynniejszym gatunkiem herbaty białej jest Baihao Yinzhen.

Herbata żółta

Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Suche liście mają żółtawy odcień, a napar jest koloru bladożółtego. Herbata ma świeży aromat i bardzo subtelny smak.

Cechy herbaty żółtej:

  • dodaje sił i rozjaśnia umysł;
  • poprawia nastrój;
  • orzeźwia.

Najbardziej popularną herbatą żółtą jest Junshan Yinzhen.

Herbata Yerba Mate

Podobnie jak herbata zielona, Yerba Mate zawiera mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych. Do jej parzenia i picia używa się specjalnych naczyń wykonanych z tykwy lub twardego drewna.

Cechy herbaty Yerba Mate:

  • podnosi sprawność, zarówno fizyczną jak i umysłową;
  • wzmaga koncentrację i rozjaśnia umysł;
  • działa pobudzająco - likwiduje senność i zmęczenie;
  • reguluje przemianę materii;
  • zwiększa odporność organizmu;
  • dzięki zawartym w niej substancjom odżywczym, niweluje uczucie głodu;
  • służy jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających.

Herbaty aromatyzowane

Nazywane są również herbatami perfumowanymi. Najczęściej dodaje się do nich płatki kwiatów (róży, jaśminu, malwy) lub owocowe esencje zapachowe (pomarańczowe i cytrynowe). Do aromatyzowania herbaty służy też trawa cytrynowa oraz zioła (rumianek, mięta) i przyprawy korzenne (wanilia, cynamon, imbir, żeń-szeń). Nie należy mylić herbat aromatyzowanych z ziołowymi.

Do najbardziej znanych gatunków herbat aromatyzowanych należą: Earl Grey, Lapsang Souchong.

Herbata ogólnie jest zdrowym napojem, ale nie powinieneś przesadzać z jej ilością. Nadmiar tego płynu w organizmie może negatywnie wpływać na samopoczucie, jak i powodować szybszą utratę wapnia i magnezu z kości - to niestety prowadzi tylko do osteoporozy.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/rodzaje-herbaty,3083.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone