Autor: Poradopedia.pl | 27 October 2012 09:30
Tagi: czekolada, dieta, zdrowie, Zdrowie, porada, pomoc, instrukcja, Czy, czekolada, jest, dobra, dla, zdrowia?
Większość z nas chętnie sięga po czekoladę, żeby poprawić sobie humor lub urozmaicić codzienne menu. Częste jedzenie tego słodkiego przysmaku ma swoje złe, ale też dobre strony - okazuje się, że tych drugich jest zdecydowanie więcej. Jaki zatem wpływ na zdrowie ma czekolada? O tym przeczytasz w poniższej poradzie.
Zanim sięgniesz po kolejną tabliczkę czekolady, pomyśl o jej właściwościach. Przesadzając z ilością tego smakołyku, podobnie jak z innymi słodyczami, szkodzisz jedynie swojemu zdrowiu. Czekolada zawiera dużo tłuszczu oraz cukru, a więc jest bardzo kaloryczna (najmniej kalorii ma gorzka, a najwięcej mleczna i z orzechami) i prowadzi do otyłości, która z kolei jest najczęstszą przyczyną cukrzycy typu 2. Nadziewana czekolada może szkodzić Twojemu uzębieniu - zbyt często jedzona powoduje próchnicę. Na szczęście istnieją dowody na to, że ten słodki przysmak ma również dobroczynny wpływ na zdrowie.
Czekolada zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na organizm. Przede wszystkim jest to magnez i wapń, ale znajdziesz w niej również sporo miedzi i żelaza oraz witamin: B6, B2, B3, B12, A i E, a także tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol. Zawarta w czekoladzie teobromina pobudza pracę nerek i stymuluje układ nerwowy. A dzięki występującym w niej flawonoidom zwiększa się odporność na infekcje.
Najlepszy wpływ na organizm ma czekolada w gorzkiej odmianie. To właśnie ona łagodzi niepokój i rozjaśnia umysł, a to za sprawą wydzielających się podczas spożywania czekolady - endorfin, zwanych hormonem szczęścia. Spożywaj ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy czujesz największy spadek nastroju - czekolada spowoduje przypływ pozytywnej energii. Ze wszystkich dostępnych słodyczy, gorzka czekolada ma najmniejszy wpływ na zły stan Twojego uzębienia, ponieważ zawarte w niej kakao posiada substancje bakteriobójcze.
Jedząc regularnie gorzką czekoladę (dawka lecznicza to 30 gramów/3 kostki dziennie), zmniejszasz ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Musisz wiedzieć, że czekolada zawiera także dużą ilość magnezu i przeciwutleniaczy, które zmniejszają zagrożenie rozwoju choroby nowotworowej. Antyoksydanty, obfitujące w ziarno kakaowe neutralizują wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Z kolei masło kakaowe znakomicie działa na cerę - na jego bazie powstają różne produkty kosmetyczne. Niektóre salony piękności oferują czekoladową terapię, która przywraca skórze młodość, elastyczność i świeżość.
Unikaj wyrobów czekoladopodobnych. Nie znajdziesz w nich zbyt wielu cennych składników, a wspomagający organizm efekt ich działania jest słabszy i ujawnia się z opóźnieniem. Jeśli zatem nie możesz oprzeć się czekoladzie, a chcesz by pozytywnie wpływała na Twoje zdrowie - wybieraj tę dobrą, najlepiej ciemną i gorzką. Wystrzegaj się spożywania tego smakołyku, jeśli cierpisz na niewydolność nerek, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze krwi lub cukrzycę.
Najzdrowsza jest więc gorzka czekolada, gdyż zawiera najmniej cukru a najwięcej kakao. Taką powinieneś spożywać najczęściej, ale nic się nie stanie jeśli od czasu do czasu zjesz kilka kostek czekolady z orzechami lub owocami - w ten sposób dostarczysz organizmowi wiele korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów.