Poradopedia.pl

Wiesz co jesz? Ser holenderski i szwajcarski

Autor: Sfera | 26 March 2013 09:25

Tagi: czym się różni, msm mońki, ser holenderski, ser szwajcarski, ser żółty, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Wiesz, co, jesz?, Ser, holenderski, i, szwajcarski

SerW Polsce najpopularniejszymi wyrobami serów typu holenderskiego są Gouda i Edamski, szwajcarskiego zaś Aldamer i Ementaler. Sposób technologii ich produkcji jest nam znany od ok. XVI w., kiedy w naszym kraju osiedlili się mieszkańcy państw, z których pochodzą specjały. Czy jednak zajadając wspomniane sery zastanawialiśmy się, czym się wyróżniają, jak są produkowane i do jakich kulinarnych specjałów najlepiej pasują? Warto to wiedzieć, tym bardziej, że rozwija się swoista moda na sery. Pewne jest to, że produkowane w Polsce, wcale nie odbiegają jakością od zagranicznych pierwowzorów.

Sery typu szwajcarskiego - Aldamer

Należą do serów twardych, wyprodukowanych z mleka krowiego. Ich dojrzewanie trwa od 3 do 4 tygodni. Smak mają łagodny, słodkawo-orzechowy, aromatyczny. Miąższ natomiast zwarty, elastyczny i jednorodny z widocznymi owalnymi, regularnie rozmieszczonymi oczkami. - Ich ostateczna charakterystyka zależy od procesu produkcji, podczas którego ser trafia do solanki. W zależności od rodzaju i wielkości, przebywa tam 1-2 doby. Sery typu szwajcarskiego przebywają w solance nieco krócej od holenderskich - mówi Ewa Polińska. - Po nasoleniu, ser jest pakowany lub woskowany i trafia do pomieszczenia, w którym dojrzewa. Ten okres jest bardzo istotny, ponieważ podczas niego ser nabiera właściwości odpowiednich dla danego gatunku. Spośród serów produkowanych w MSM Mońki, Aldamer, ser typu szwajcarskiego, dojrzewa ok. 3-4 tygodni. Istotna dla powstania danego gatunku jest też temperatura - dla serów szwajcarskich najodpowiedniejsza temperatura to 18-22 stopnie Celsjusza - uzupełnia Ewa Polińska.

Sery takie jak Aldamer czy Nadbiebrzański sprawdzą się przede wszystkim jako dodatek do kanapek i rozmaitych przekąsek. Można wykorzystać je do przygotowania serowego fondue.

Sery typu holenderskiego - Gouda, Edamski

Należą do serów półtwardych lub twardych, które także wytwarza się z mleka krowiego. - Najpopularniejszy z serów typu holenderskiego, czyli Gouda, jest w MSM Mońki rekordzistą pod względem czasu dojrzewania, ponieważ dojrzewaminimum 6 tygodni. Dla tych serów najbardziej odpowiednią temperaturą jest 8-12 stopni Celsjusza- dodaje Ewa Polińska. Miąższ serów tego typu jest bardziej miękki od serów typu szwajcarskiego, choć równie elastyczny. Gouda jest delikatny, bez dziur, natomiast drugi najpopularniejszy ser tego typu w Polsce - Edamski, wzorowany na holenderskim Edamie, posiada inną strukturę. Zawiera niewielkie oczka wielkości grochu i ma lekko kwaskowy, pikantny posmak. Jego smak i zapach są bardziej wyraziste.

Ser Gouda świetnie sprawdza się do wszelkiego typu sałatek i kanapek. Łatwo go zetrzeć na tarce, idealnie komponuje się z innymi przysmakami. To typowy ser stołowy i deserowy. Jest polecany również do zapiekanek, ponieważ dobrze się topi i rozpływa. Ser Edamski ma podobne zastosowanie, a dodatkowo jest często podawany z winem i jako składnik deski serów. 

Tajemnica fenomenu

- Wspomniane żółte sery typu holenderskiego i szwajcarskiego są popularne ponieważ mają harmonijny, stonowany smak, dzięki czemu ich zastosowanie jest bardzo uniwersalne. Są łatwo przyswajalne, można jadać je w większej ilości, czego nie sposób uczynić z serami o bardzo intensywnych smaku i aromacie. W przeciwieństwie do innych państw Unii Europejskiej, sery produkowane w naszym kraju zawierają niewielką ilość soli. W Polsce jej zawartość oscyluje na poziomie 1,5 proc., zaś w Europie to już ok. 2,5 proc. Nie bez znaczenia jest też cena - nawet najlepszej jakości sery typu holenderskiego jak i szwajcarskiego są dość przystępne - dodaje Ewa Polińska.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/wiesz-co-jesz-ser-holenderski-i-szwajcarski,3320.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone