Autor: Poradopedia.pl | 10 April 2020 17:18
Tagi: gotowanie, jajka, jajko, obieranie, sposoby, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, szybko, i, łatwo, obrać, jajko?
Obieranie ugotowanych jajek może być czasami kłopotliwe i skończyć się zniszczeniem jajka. Spróbuj naszego sposobu.
Przede wszystkim gotuj jajka w posolonej wodzie - dodaj do wody łyżeczkę soli, a obieranie będzie o wiele łatwiejsze.
Po gotowaniu zalej jajka zimną wodą, a następnie rozbij skorupkę uderzając delikatnie czubkiem jajka o blat - najpierw z jednej strony jajka, a następnie z drugiej.
Po rozbiciu skorupki z dwóch stron połóż jajko na blacie i przetocz je dłonią, przyciskając jednocześnie do blatu - parę razy do przodu i do tyłu.
Następnie zanurz jajko w misce z ciepłą wodą - bez problemu uda się Tobie zsunąć szybko całą skorupkę z jajka.