Poradopedia.pl

Podstawowe rodzaje czekolady - co powinieneś wiedzieć

Autor: Poradopedia.pl | 21 May 2013 10:02

Tagi: czekolada, rodzaje, słodycze, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Podstawowe, rodzaje, czekolady, -, co, powinieneś, wiedzieć

W czekoladzie najważniejsza jest zawartość flawonoidów, czyli związków znajdujących się w nasionach kakaowca. Są to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi m.in.: niezdrowym odżywianiem się, paleniem papierosów czy stresem.

Czekolada

Czekolady dzielą się przede wszystkim ze względu na zawartość kakao:

  • gorzka - zawiera miazgę kakaową (co najmniej 70%), tłuszcz kakaowy i cukier, czasami niewielką ilość wanilii lub aromatu. Ze względu na dużą zawartość masy kakaowej oraz niską zawartość cukru jest to czekolada najbardziej wartościowa;
  • mleczna - zawiera do 50% miazgi kakaowej oraz dużą ilość mleka i cukru. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. Dzięki mlecznemu dodatkowi czekolada ma łagodny i delikatny smak; 
  • deserowa - zawiera od 30-70% miazgi kakaowej, resztę stanowi tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki. W tradycyjnych tabliczkach można znaleźć orzechy i inne bakalie;
  • biała - nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy i to maksymalnie do 33%, cukier i dodatki, m.in.: wanilię, gałkę muszkatołową, emulgatory i aromaty. Czekolada ta wykorzystywana jest powszechnie do różnych deserów.

Wybierając czekoladę, zwróć przede wszystkim uwagę na zawartość kakao - jeśli nie przekracza 7% całkowitej masy, to znaczy że masz do czynienia z produktem czekoladopodobnym. Większość producentów dla uzyskania gładkiej, jednorodnej struktury dodaje do czekolady lecytynę sojową (E322) lub polirycynooleinian poliglicerolu (E476), co pozwala zmniejszyć zawartość drogiego masła kakaowego i obniżyć lepkość masy.

Zazwyczaj im więcej kakao, tym czekolada jest zdrowsza, ponieważ pozostałe składniki to zazwyczaj cukier, słodkie dodatki i składniki mające zastąpić kakako.

Biała czekolada nie posiada żadnych dobroczynnych właściwości czekolady i zawiera bardzo duże ilości cukru. Jeżeli chcesz poprawić sobie humor, skorzystać z tego co czekolada ma dobrego do zaoferowania i nie przesadzić z cukrem i kaloriami, to kupuj gorzką czekoladę.

Czekolada koi nerwy i poprawia humor, ale często jest  kaloryczną przekąską, tak więc spożywaj ją z umiarem. Więcej o jej właściwościach dowiesz się z naszej porady Czy czekolada jest dobra dla zdrowia?

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/podstawowe-rodzaje-czekolady-co-powinienes-wiedziec,3430.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone