Poradopedia.pl

Jak łatwo obrać bób ze skórek?

Autor: Poradopedia.pl | 12 May 2013 19:52

Tagi: bób, gotowanie, obieranie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, łatwo, obrać, bób, ze, skórek?

Używając bobu jako składnika dań zazwyczaj konieczne jest obranie go ze skórki. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób?

Żeby obrać bób ze skórki możemy zastosować to samo rozwiązanie jakie stosuje się chociażby do obierania pomidorów:

  1. Przede wszystkim płuczemy bób
  2. Przygotuj lodowatą wodę w ilości, która bez problemu przykryje cały bób
  3. Zalewamy bób wrzącą wodą i zostawiamy go w niej na 1 minutę
  4. Odcedzamy bób i zalewamy go lodowatą wodą
  5. Po paru chwilach znowu go dokładnie odcedzamy
  6. Obieramy ze skórek - bób praktycznie sam powinien wyskakiwać ze skórek.

Łatwiej jest obierać bób przed jego gotowaniem, ponieważ jest ciągle twardy.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-latwo-obrac-bob-ze-skorek,3431.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone