Autor: Poradopedia.pl | 14 May 2013 21:28
Tagi: jedzenie, rośliny, rzeżucha, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zasadzić, rzeżuchę
Rzeżucha, a właściwie pieprzyca siewna, to szybko rosnąca zielona roślinka bogata w witaminy, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek i sałatek oraz jako przyprawa. Świetnie sprawdzi się także jako dekoracja (zwłaszcza w Wielkanoc) oraz w edukacyjnej zabawie z dzieckiem.
Do wyhodowania rzeżuchy w domu potrzebne Tobie będą:
Na naczynie możesz przeznaczyć kubek, talerzyk lub tackę.
Watę włóż do naczynia rozkładając ją na całej powierzchni. Jeżeli sadzisz rzeżuchę ze względów dekoracyjnych, to możesz od razu ją zasadzić np. w ozdobnej salaterce, w skorupach po jajku lub dzbanuszku i puścić wodze fantazji układając watę w dowolnym kształcie.
Zwilż watę (np. za pomocą spryskiwacza), a następnie równomiernie posyp watę nasionami rzeżuchy.
Ustaw naczynie w jasnym i ciepłym miejscu, może to być np. parapet, pod warunkiem, że nie będzie tam przeciągu. Pamiętaj, aby codziennie zwilżać watę.
Rzeżucha powinna zacząć kiełkować już po 2-3 dniach, ostateczną wielkość osiąga po ok. 1,5 tygodnia. Do jedzenia nadaje się właściwie od wykiełkowania.