Poradopedia.pl

Przekąska idealna na jesienne popołudnie? Parówki panierowane z sosem

Autor: Sfera | 30 September 2013 09:12

Tagi: parówki, parówki panierowane, przekąska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przekąska, idealna, na, jesienne, popołudnie?, Parówki, panierowane, z, sosem

Chłodne i deszczowe popołudnia nie nastrajają optymistycznie do wyjść i spotkań poza domem. Pokuśmy się więc o przygotowanie towarzyskiego spotkania u siebie. Podczas niego świetnie sprawdzą się parówki panierowane z sosem wiosennym. Zaserwowanie popularnych „Paryżanek” w oryginalnej formie okaże się prawdziwym kulinarnym sukcesem.

Przepis na „Paryżanki” panierowane z sosem wiosennym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

  • parówki „Paryżanki” ZM Pekpol (opakowanie)
  • ser żółty (3 plasterki)
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

Każdą parówkę owinąć w plaster sera żółtego, a następnie panierować w mące, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce. Usmażyć na głębokim oleju, na złoty kolor. Podawać z sosem wiosennym.

Sos wiosenny

Składniki:

  • słodka śmietanka 18% (250ml)
  • koperek (½ pęczka)
  • natka pietruszki (½ pęczka)
  • szczypior (½ pęczka)
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie zioła: koperek, natka pietruszki i szczypior posiekać, połączyć ze sobą w garnku ze śmietanką. Podgrzać doprowadzając do wrzenia w trakcie często mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/przekaska-idealna-na-jesienne-popoludnie-parowki-panierowane-z-sosem,3624.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone