Poradopedia.pl

Czym się ratować po papryczce chilli

Autor: Poradopedia.pl | 25 October 2013 19:35

Tagi: chilli, papryczki, pieczenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Czym, się, ratować, po, papryczce, chilli

Co zrobić, kiedy papryczka chilli pali żywym ogniem, a kolejne szklanki wody nic nie pomagają? Poznaj sprawdzone sposoby.

Papryczki chilli

Pieczenie powodowane przez papryczkę chilli związane jest z występowaniem określonych substancji drażniących kubki smakowe i zakończenia nerwowe. W przeciwieństwie do wielu innych ostrych przypraw pieczenie po papryczce może utrzymywać się przez dłuższą chwilę ze względu na oleisty charakter substancji powodującej pieczenie. Picie dużej ilości wody często nie przynosi oczekiwanej ulgi, a może działać wręcz przeciwnie - pieczenie może się ulec natężeniu i objąć większy obszar.

Najlepszym sposobem jest ... szklanka mleka. Może także pomóc mleko w innej postaci, np. jogurt albo kefir. Kazeina zawarta w mleku potrafi szybko zenutralizować działanie kwasów zawartych w papryczce dzięki czemu błyskawicznie poczujesz ulgę.

Jeżeli nie masz pod ręką nic mlecznego możesz spróbować także innych mniej skutecznych, ale zawsze przynoszących jakąś ulgę sposobów. Do nich należą m.in.:

  • oliwa z oliwek - przepłucz usta, powinno pomóc bardziej niż sama woda; to także dobry sposób na pozbycie się pieczenia skóry, jakiego możesz nabawić się podczas krojenia ostrych papryczek - po prostu przetrzyj dłonie odrobiną oliwy i spłucz po minucie,
  • ryż - ma działanie podobne do mleka,
  • cytryna - kwas zawarty w soku cytryny także przyniesie ulgę.
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/czym-sie-ratowac-po-papryczce-chilli,3642.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone