Poradopedia.pl

Jak przygotować polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami?

Autor: Sfera | 31 March 2014 10:54

Tagi: msm mońki, polędwiczki duszone, serek topiony, wiosenny przepis, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przygotować, polędwiczki, duszone, w, winie, z, sosem, serowo-kaparowym, i, warzywami?

Na dworze coraz cieplej więc z werwą przywitajmy nowy sezon. Dajmy się ponieść fantazji i przygotujmy prawdziwie wiosenne menu - polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami. To danie doda nam energii, a przy okazji pozwoli odkryć kolejny pomysł kulinarny z użyciem serka topionego.

Każdy marzy, aby wraz z rozpoczęciem cieplejszych dni i wiosny pozbyć się zimowej ospałości i zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że zbyt restrykcyjna dieta może przynieść więcej szkód dla zdrowia niż pożytku. Próba żywienia się sałatą i wodą mineralną zwykle nie kończy się szczęśliwie – w najlepszym wypadku kapitulacją oraz sięgnięciem po wysokokaloryczne, łatwo dostępne przekąski. W tym przejściowym okresie warto więc kosztować dania, które pozwolą uniknąć niekontrolowanych napadów łakomstwa i będą stanowić małe, ale niezwykle cenne przyjemności.

 

Wraz z rozpoczęciem wiosny na stole powinno znaleźć się więcej warzyw. Dzięki urozmaiconym potrawom w pełni odczujemy zmianę aury i dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i wartości. Proponujmy niebanalną potrawę mięsno-warzywną, w postaci polędwiczek duszonych w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dla urozmaicenia do tego dania możemy użyć serka topionego, który świetnie sprawdzi się do przygotowania sosu. Dzięki niemu przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny, a jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu – dodaje Ewa Polińska.

 

Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy

 

Składniki:

 

- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka oleju
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

 

Wykonanie:

 

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor
z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem
i marchewką. Gotowe! Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-przygotowac-poledwiczki-duszone-w-winie-z-sosem-serowo-kaparowym-i-warzywami,3765.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone