Poradopedia.pl

Jak przyrządzić kurczaka po prowansalsku?

Autor: mmm | 15 April 2006 13:07

Tagi: dania główne, kuchnia francuska, kurczak po prowansalsku, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przyrządzić, kurczaka, po, prowansalsku?

Podaje mój ulubiony przepis na kurczaka po prowansalsku (dla 4 osób, czas przygotowania - 15 min., duszenie - 45 minut)  

Składniki:

  • 4 duże nogi 
  • 3 cebule 
  • 3 pomidory 
  • 3 papryki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawalki. Paprykę pokroić w paski.
  2. Nogi kurczaka podsmażyć na oliwie. Do podsmażonego kurczaka wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki oraz zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dolać wino i dusić przez około 12-15 minut.
  3. Następnie wrzucić paprykę, pomidory i dusić przez kolejne 25-30 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
  4. Nogi polane sosem podawać z ziemniakami bądź ryżem z lampką białego wytrawnego wina!
Pychotka!!!
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-przyrzadzic-kurczaka-po-prowansalsku,38.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone