Poradopedia.pl

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem - sycący obiad dla całej rodziny

Autor: Gastrosfera | 6 May 2015 21:10

Tagi: zapiekanka, zapiekanka z grzybami, zapiekanka z serem, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zapiekanka, z, grzybami, i, żółtym, serem, -, sycący, obiad, dla, całej, rodziny

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem  - sycący obiad dla całej rodziny

Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki.  Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możemy użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Ważnym komponentem zapiekanych dań jest ser żółty. Dlatego powinniśmy zwrócić uwagę, czy gatunek, który wybieramy będzie odpowiedni do obróbki termicznej.

W przypadku dań zapiekanych warto sięgnąć po sery twarde i dojrzałe, które nie tylko nie zmienią swojego smaku i zapachu, ale też będą się dobrze topić i ciągnąć. Idealnie sprawdzi się ser Gouda (np. MSM Mońki). Pamiętajmy, że zapiekany ser jest nie tylko sycący, ale też uwielbiany przez dzieci. Zapiekanka z żółtym serem z pewnością zachęci nasze pociechy do zjedzenia posiłku – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Zapiekanka po nelsońsku

Składniki:

·         8 średnich ziemniaków

·         200 g wędzonego boczku

·         2 średnie cebule

·         20 g suszonych podgrzybków

·         100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach

·         mąka

·         sól do smaku

·         pieprz do smaku

·         sos sojowy do smaku

·         majeranek do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą,  pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera.  Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180°C.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/zapiekanka-z-grzybami-i-zoltym-serem-sycacy-obiad-dla-calej-rodziny,3869.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone