Poradopedia.pl

Bezglutenwe przekąski na słono - pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza

Autor: mniam | 28 June 2015 12:05

Tagi: 3pauly, bez glutenu, bezgluten, dieta, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Bezglutenwe, przekąski, na, słono, -, pyszne, wilgotne, bezglutenowe, muffiny, a’la, pizza

Składniki:

1 jajko

200 g maślanki

50 ml oliwy z oliwek

260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy

1 łyżeczka soli

 

110 g pasaty pomidorowej

125 g mozzarelli

1/2 czerwonej lub zielonej papryki

1/2 cebuli

40 g parmezanu

Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut przed końcem pieczenia

 

* Temperatura pieczenia: 180 C

* Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce

 

Przygotowanie:

Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.

Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.

Rada:

mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika! Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po 2 dniach.

 

 

3pauly.pl

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/bezglutenwe-przekaski-na-slono-pyszne-wilgotne-bezglutenowe-muffiny-a-la-pizza,4297.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone