Poradopedia.pl

Filtrowana woda jako podstawa smaku potraw

Autor: Gastrosfera | 14 December 2015 13:31

Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Filtrowana, woda, jako, podstawa, smaku, potraw

Jeśli nie chcesz pozbawiać się cennych składników mineralnych, używając wody przegotowanej -  podczas wrzenia woda intensywnie paruje, a inne związki chemiczne w niej rozpuszczone, zostają - a jednocześnie metaliczny posmak kranówki, bardzo ci przeszkadza, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Woda filtrowana!



Na zachodzie - standard, u nas ciągle jeszcze novum, które jednak powoli zaskarbia sobie coraz większą rzeszę sympatyków. Bo choć o zaletach picia wody w ogóle, nikogo już nie trzeba przekonywać, to do kranówki - owszem. Ciągle jeszcze pokutują liczne przekonania, że polska woda z kranu nadaje się co najwyżej do mycia podłóg i - mimo szeroko zakrojonej kampanii przekonującej o nieprawdziwości tych mitów - wielu z nas przed jej wypiciem się wzbrania. I w sumie nic dziwnego, bo ile zdrowa może już jest, o tyle smaczna - rzadko.

- Sposobem na to, by - nie pozbawiając wody cennych składników mineralnych - usunąć te, które niekorzystnie wpływają na jej smak i zapach jest filtrowanie. A woda oczyszczona nadaje się idealnie nie tylko do picia, ale i do gotowania zarówno kawy i herbaty, jak i bardziej skomplikowanych poczęstunków, w dużej mierze decydując o ich smaku - mówi Zofia Czechowicz, ekspert firmy UST-M.

W odróżnieniu od kranowej nie zawiera bowiem na przykład chloru, szkodliwych soli wapnia lub magnezu albo zanieczyszczeń pochodzących ze starej instalacji, które - w dużym stężeniu - mogą niekorzystnie odbijać się na naszym zdrowiu. Kawa czy herbata przygotowane na jej bazie będą mniej mętne, bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze, bo niezmącone "smakiem" wody, która powinna być neutralna.

Podobnie inne potrawy, które dzięki filtrowanej, a więc neutralnej, wodzie nabiorą nie tylko lepszego smaku, zapachu i wyglądu, ale też będą zdrowsze, bo według naukowców, chlor obecny w kranówce wypłukuje z warzyw cenne związki, w tym antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, odpowiedzialne za między innymi procesy starzenia.

Jeśli dbasz o to, by mieć kontrolę nad tym, co jesz, a wysoka jakość składników nie jest Ci obojętna, zadbaj też o jakość wody, której używasz na co dzień.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/filtrowana-woda-jako-podstawa-smaku-potraw,4676.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone