Poradopedia.pl

„Po tatarsku”, czyli jak?

Autor: SferaPRT | 18 December 2015 12:37

Tagi: kuchnia tatarska, potrawy z ryb, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, „Po, tatarsku”,, czyli, jak?


„Po tatarsku” dawniej oznaczało sposób przyrządzania żywności, który polegał na grillowaniu i podawaniu jej z pikantnym sosem zaś różne odmiany kuchni tatarskiej były znane w Polsce już w XVIII wieku. Sam sos tatarski można przygotować na wiele sposobów, a do dziś powstało wiele odmian tego przysmaku. Firma TARSMAK proponuje aromatyczny, ale łagodny sos, którego bazą jest majonez. Drobno posiekane ogórki konserwowe i marynowane pieczarki dodają mu  wyjątkowego smaku. Sos tatarski nada się znakomicie jako zwieńczenie potraw podawanych na świąteczny stół, ponieważ doskonale pasuje do ryb, sałatek czy wędlin. Jakość PREMIUM Sosu Tatarskiego Tarsmak potwierdzają wyróżnienia: certyfikat Doceń Polskie przyznawany wysokiej jakości polskim produktom oraz znak promocyjny Agro Polska dla najlepszych polskich produktów.  Zobaczcie, jak smacznie możemy wykorzystać sos tatarski:  

ŁOSOŚ PIECZONY

Składniki:
- 70 dag łososia
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
- sól, pieprz
- Sos tatarski PREMIUM Tarsmak


Wykonanie:
Umytą rybę podzielić na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzać masło. Ułożyć rybę, posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami cebuli. Posypać rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę polać Sosem tatarskim PREMIUM Tarsmak.

                                                                        

Smacznego!

*Przepis autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/po-tatarsku-czyli-jak,4687.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone