Poradopedia.pl

Kalmary z cytryną po grecku - jak przygotować?

Autor: byczek | 17 April 2006 00:04

Tagi: dania główne, kalmary, kuchnia grecka, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Kalmary, z, cytryną, po, grecku, -, jak, przygotować?

Przygotowanie: 60 min, liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 białka 
  • 1 cytryna 
  • sól, oliwa z oliwek, świeża kolendra - kilka gałązek
Przygotowanie:
  1. Umyte rurki kalmarów rozetnij, wymyć je i osuszyć. Rozłożyć na desce wewnętrzną stroną do góry i natnij w drobną kratkę.
  2. Pokroić je na średniej wielkości kawałki i ułóż na talerzyku. Następnie polej je sokiem z cytryny. Przykryć i chłodzić w lodówce przez 15 minut.
  3. Kalmary osuszyć i wymieszać w misce z mąką kukurydzianą, solą, białym pieprzem i cukrem.
  4. Obtoczyć kalmara w białku i posypać mąką kukurydzianą.
  5. Głęboki rondel o grubym dnie napełnić oliwą i rozgrzać. Smażyć kalmary partiami po 1-2 minuty, aż zbieleją i zaczną się zwijać.
  6. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać jak najszybciej przyozdobione cytryną i gałązkami kolendry.
Bon apetit!!!
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/kalmary-z-cytryna-po-grecku-jak-przygotowac,47.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone