Poradopedia.pl

Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami

Autor: mniam | 14 January 2016 23:32

Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Sernik, czy, piernik…, a, może, sernikopiernik?, Przepis, na, widowiskowy,, puszysty, i, idealnie, wilgotny, sernik, nadziewany, aromatycznymi, pierniczkami

 

Potrzebne składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz - puszystych gwiazdek z nadzieniem wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie

Spód sernika:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego 
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:

  • 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka masła

Do dekoracji:

Płatki migdałowe, orzechy laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz

Przygotowanie:

Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki.  Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.

Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 - 165 stopni przez ok 75 minut.  Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Gotowe!!! Smacznego!

Porada: Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia - truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.

lambertz.com 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/sernik-czy-piernik-a-moze-sernikopiernik-przepis-na-widowiskowy-puszysty-i-idealnie-wilgot,4748.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone