Poradopedia.pl

Jak zrobić tiramisu?

Autor: london | 17 April 2006 14:29

Tagi: desery, kuchnia włoska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, tiramisu?

Polecam następującą recepturę: 

Przygotowanie: 240 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g serka Mascarpone
  • 1 paczka biszkoptów
  • 4  łyżki cukru
  • 150 g bitej śmietany
  • 2 zółtka 
  • 3 łyżki kakao (gorzkiego) lub kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek alkoholu (koniaku, wódki lub whisky)
  • 1 filizanka kawy rozpuszczalnej (bardzo mocna)
Przygotowanie:
  1. Przelać kawę do głębokiego naczynia i namoczyć w niej biszkopty. Następnie ciastka ułożyc jedno obok drugiego w formie po bokach i na dole.
  2. Zmiksowac cukier, żółtka i alkohol. Dodać serek Mascarpone i bitą śmietane. Powoli wylać mieszankę na biszkopty. Wstawić do lodówki na ok. 3 godz. Podawać posypane gorzkim kakao lub kawą.

Buon apetito!!! 

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-tiramisu,49.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone