Poradopedia.pl

Calzone - pieróg z warzywami

Autor: mmm | 17 April 2006 14:40

Tagi: calzone, dania główne, kuchnia włoska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Calzone, -, pieróg, z, warzywami

Przygotowanie: 110 min, liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 zółtka 
  • 200 g masło 
  • 1 jajko 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czerwona papryka 
  • 200 g startego sera
  • 1 cukinia 
  • 3 pomidory 
  • cukier (szczypta), sól, pieprz, świeża bazylia (kilka listków), pieprz Cayenne, oregano, mieszanka przypraw kuchni włoskiej, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta: zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, 2 żółtkami, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy ciasto a następnie wkładamy je na 30 minut do lodówki.
  2. Cukinie, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy sól, pieprz, pieprz Cayenne, oregano, przyprawy włoskie, a także posiekaną bazylię. Na końcu mieszamy wszystko z połową startego sera.
  3. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się talerzem. Na każdym krążku układamy farsz, składamy, brzegi smarujemy jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Potem smarujemy Calzone jajkiem i posypujemy resztką żółtego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 200 stopni do momentu aż będą rumiane.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/calzone-pierog-z-warzywami,50.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone