Poradopedia.pl

Pyzy ziemniaczane w aromatycznym sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami

Autor: mniam | 27 July 2017 00:24

Tagi: jawo, kurki, pyzy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Pyzy, ziemniaczane, w, aromatycznym, sosie, pietruszkowym, z, duszonymi, kurkami

Poniższy przepis jest propozycją na aromatyczną wersję pyz ziemniaczanych z sosem pietruszkowym z duszonymi na maśle kurkami. Sprężyste, mięciutkie pyzy ziemniaczane idealnie współgrają z pełnym aromatu sosem pietruszkowym i smakowitymi kurkami.

 


Porcja na 2-3 os.

Składniki:

  • opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo

sos:

  • 40 dag kurek
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%

 

do smaku: sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.

Wskazówka:

Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone. Smacznego! jawo.pl

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/pyzy-ziemniaczane-w-aromatycznym-sosie-pietruszkowym-z-duszonymi-kurkami,5704.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone