Poradopedia.pl

Zdrowy smak natury: Przepis na kukurydzianą polentę z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika

Autor: mniam | 26 March 2018 15:14

Tagi: kuchnia, przepis, wege, well well, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zdrowy, smak, natury:, Przepis, na, kukurydzianą, polentę, z, brokułem,, kiełkami, i, prażonymi, pestkami, słonecznika

Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.

SKŁADNIKI:

Na polentę: 

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 20 g masła
  • sól

Na nadzienie:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
  • 1 mały brokuł
  • prażone ziarna słonecznika
  • czarnuszka
  • kiełki lucerny lub rzodkiewki 

PRZYGOTOWANIE
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min

LICZBA PORCJI: 4 porcje

Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty - w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.

Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well

Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu

 

-----------------------produkt wykorzystany w przepisie-------------------------------- 

*Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Ziarna dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy.Zawierają między innymi cynk, magnez i potas, są źródłem  witaminy E, witamin z grupy B, witaminy A, K, C oraz cennej witaminy D, a także kwasów tłuszczowych. Pasta z brokułami Well Well jest źródłem białka a także błonnika istotnego dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego organizmu. Pyszne połączenie składników w postaci wartościowych ziaren dyni oraz aromatycznego brokułu sprawi, że nowa propozycja Well Well będzie smakową atrakcją urozmaicająca codzienne menu dorosłych i dzieci.  Ze względu na swój naturalny skład i brak dodatków pochodzenia zwierzęcego pasta z powodzeniem może być spożywana przez wegetarian i wegan. Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well daje mnóstwo możliwości kulinarnych - jest doskonałą propozycją na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako dip do krojonych warzyw, paluszków oraz dodatek do innych mniej lub bardziej wymyślnych potraw. 

Marka: WellWell, Pojemność: 125 g

Cena: ok. 4,99 zł, www.well-well.eu

*Well Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów.  Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/zdrowy-smak-natury-przepis-na-kukurydziana-polente-z-brokulem-kielkami-i-prazonymi-pestkam,5946.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone