Autor: mniam | 2 January 2019 17:47
Tagi: budyń, dziecko, kuchnia, Dziecko, porada, pomoc, instrukcja, Aksamitny, budyń, jaglany, z, miodem, i, owocowym, musem, z, daktylami, Dla, dorosłych, i, dzieci, już, po, 12, mc
Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. Prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.
Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym
Gotowe! Smacznego!
Więcej pyszności dla dzieci na holle.pl