Poradopedia.pl

Faszerowane bataty

Autor: Fly_PR | 27 February 2024 17:36

Tagi: kresto, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Faszerowane, bataty

Bataty – znamy je, lubimy, cenimy za moc odżywczych wartości. Kiedy wszystko już było i wydaje się, że paleta pomysłów na przepisy z ich wykorzystaniem została wyczerpana pojawiają się w nowej odsłonie. Nadziewane komosą ryżową, szpinakiem, serem blue i orzechami pecan KRESTO nasycają, zaskakują smakiem i oczarowują kolorem. Po prostu trzeba spróbować!

Składniki:

• 6 sztuk batatów (po ok. 180 g każdy)
• 6 łyżeczek komosy ryżowej 
• 1 łyżeczka masła
• 1 szalotka (ok. 70g)
• 130 g szpinaku
• 4-5 suszonych pomidorów
• przyprawy: suszone pomidor, czosnek, bazylia, harissa
• 40-50 g sera pleśniowego blue
• 15-20 g orzechów pecan KRESTO

 

Wykonanie:

1. Bataty nakłuj widelcem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 35-45 minut (do miękkości).
2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Szalotkę drobno posiekaj i pokrój pomidory w kostkę. 
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj szpinak, dopraw przyprawami, podsmaż. Zdejmij z palnika i dodaj suszone pomidory.
5. Ser pleśniowy pokrusz i posiekaj orzechy.
6. Upieczone bataty natnij i delikatnie rozchyl, by zrobić miejsce na nadzienie. 
7. Do środka dodaj komosę ryżową, szpinak, posyp pokruszonym serem pleśniowym blue i orzechami pecan.

 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/faszerowane-bataty,7402.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone