Jakie są zasady nakrywania stołu?

zaba  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 11)

Zasady nakrycia stołu

1) zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej lub porcelanowej podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz główny

2) sztućce układamy wg kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej talerza

3) serwety służące do przykrycia naszych kolan powinny się znaleźć na talerzu lub po lewej stronie

4) powyżej talerza powinniśmy znaleść sztućce deserowe

5) po prawej stronie na górze powinny stać kieliszki - również w kolejności użycia

6) powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło

7) kieliszków do koniaku, likieru nie stawiamy się na stole, gdyż są podawane razem z kawą, zazwyczaj nie przy tym samym stole.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady