Jak naturalnie barwić jajka na pisanki?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Pisanki są nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych i nie może zabraknąć ich w koszyczku. Tradycyjnie, jak co roku będziemy je dekorować i farbować, aby pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Oto kilka sposobów na kolorowe pisanki.  

  • Od żółtego po brązowy - gotujemy jajka w łupinach z cebuli i liściach brzozy lub moczymy je w wywarze z kory młodej jabłoni.
  • Pomarańczowy - gotujemy jajka z marchwią lub dynią.
  • Czerwony – gotujemy jajka w soku z czerwonych buraków, z korą dębu albo suszonymi jagodami.
  • Różowy - gotujemy jajka w wodzie rozcieńczonej sokiem z czerwonych buraków. Im więcej wody dodamy tym jaśniejszą barwę uzyskamy.
  • Niebieski gotujemy jajka z suszonymi owocami tarniny.
  • Fioletowy – gotujemy jajka w płatkach kwiatu ciemnej malwy.
  • Morski – moczymy jajka w wywarze z czerwonej kapusty.
  • Zielony – gotujemy jajka w liściach pokrzywy, w młodej trawie lub zbożu.
  • Brunatny – moczymy jajka w wywarze z łupin orzecha włoskiego.
  • Czarny - moczymy jajka w wywarze z wygotowanych olchowych szyszek.

Efekt końcowy farbowania jaj zależy od tego jak długo będziemy je gotować lub moczyć w poszczególnych barwnikach.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: