Jak zrobić tradycyjny sernik?

johnny  |   |  + 6  |  Ocena: (głosy: 2)

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki krupczatki (trochę mniej niż 2 szklanki)
  • duża kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • torebka cukru waniliowego

Pozostałe składniki:

  • 750g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • 50g rodzynek

Opis przygotowania kruchego ciasta:

  1. Mąkę mieszamy z masłem.
  2. Dodajemy żółtka, cukier puder i waniliowy i zagniatamy.
  3. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Opis przygotowania masy serowej:

  1. Parzymy rodzynki we wrzątku.
  2. Zmielony twaróg ucieramy z cukrem, masłem i żółtkiem.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mleko, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiem konsystencji.
  4. Ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany.
  5. Pianę mieszamy z rodzynkami i masą serową.  

następnie:

  1. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wylepiamy dno i boki małej tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
  2. Nakładamy na wyrobione ciasto masę serową.
  3. Wkładamy ciasto do lekko rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut.
  4. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.  

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 6
~sienia | 2011-11-11 20:32
bede moze doopiero robic ale chyba tak na pewno
~dd | 2011-08-31 13:07
ddd
~gonia | 2011-08-19 23:19
serniczek jak talala.smaczniutki
~magda | 2011-04-20 13:30
Mi też wyszedł super, będę robić na święta.
~nati | 2010-12-21 22:59
Chciałam powiedzieć ,że serniczek wyszedł jak tra la la jest pyszny ,a myślałam że nie wyjdzie . Wszyscy co go zrobią na pewno będą zadowoleni,i chciałam dodać dla początkujący tak jak ja żeby serniczek został w piekarniku do ostygnięcia .Życzę smacznego :)
~nati | 2010-12-21 20:52
coś to nie wychodzi ale zobaczymy po upieczeniu