Przepis na karnawałowe pączki

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Tłusty Czwartek (16 lutego) rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia pochłaniamy duże ilości pączków z przeróżnym nadzieniem. Oto przepis na pyszne pączki karnawałowe.

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki tłustego mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada morelowa/konfitura z róży 
  • cukier puder wymieszany z kawałkiem utłuczonej w moździerzu wanilii do posypania
  • 1 kg + łyżka czystego smalcu

Sposób wykonania:

W letnim mleku rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ucieramy na puch żółtka z cukrem pudrem i dodajemy: skórkę cytrynową, wyrośnięte drożdże, alkohol - całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy, siejąc przez sitko: mąkę i sól - wyrabiamy ciasto (ręcznie lub robotem na niskich obrotach). Kiedy ciasto zrobi się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym pozbawionym przeciągów miejscu.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nabieramy na jeden pączek płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni i nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą lub konfiturą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy pączek i układamy na podsypanej mąką stolnicy - miejscem złączenia do dołu. Kiedy pączki podwoją objętość, smażymy je małymi partiami na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy je na tacę wyłożoną papierowymi serwetkami, a po odsączeniu układamy na paterze i oprószamy cukrem pudrem z wanilią. Podajemy z grzanym winem.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: