Walentynki - menu na romantyczną kolację

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Dania na romantyczną kolację powinny być smaczne i pełne afrodyzjaków. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na walentynkowe menu, skorzystaj z naszej propozycji.

Przystawka

Na przystawkę podaj coś lekkiego, co wprawi Was w dobry nastrój i rozbudzi apetyt na więcej. Doskonałą przystawką będzie sałata z fetą.

Sałatka grecka

Składniki:

  • sałata lodowa;
  • ser feta;
  • 4 pomidory;
  • 2 świeże ogórki;
  • czarne oliwki;
  • czerwona cebula;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3 łyżki wody;
  • bazylia, oregano;
  • bułka lub chleb na grzanki.

sos:

  • 3 łyżki śmietany;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i porwij sałatę.
  2. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę i pokrój na kawałki. Z ogórkami zrób to samo.
  3. Poszatkuj cebulę, a fetę pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki i dorzuć oliwki.
  4. Wlej do szklanki oliwę, wodę i przyprawy - wymieszaj i połącz z sałatką.
  5. W tosterze przygotuj grzanki.
  6. Wymieszaj majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek - tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Danie główne

Jako danie główne możesz przygotować spaghetti z kurczakiem albo owocami morza. My proponujemy pyszny makaron z krewetkami.  

Spaghetti z krewetkami

Składniki:

  • makaron do spaghetti;
  • krewetki (mogą być mrożone);
  • oliwa z oliwek;
  • masło;
  • pieprz cayenne;
  • sól i pieprz;
  • czosnek świeży lub mielony.

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone krewetki musisz najpierw rozmrozić. W tym czasie ugotuj makaron.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 3-4 łyżki oliwy. Kiedy masło przestanie się pienić, dodaj 1-2 ząbki czosnku (świeży musisz drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę).
  3. Następnie dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wrzuć krewetki. Smaż je tak długo, aż przestaną być przeźroczyste.
  4. Podsmażone krewetki przełóż na talerz.
  5. Podkręć temperaturę, żeby sok nieco wyparował z patelni i dodaj łyżkę soku z cytryny - wyłącz ogień.
  6. Do tak przygotowanego sosu dodaj 3-4 łyżki masła i mieszaj je tak długo, aż się stopi. Na koniec wrzuć krewetki - wszystko wymieszaj i ewentualnie przypraw do smaku.

Deser

Zaskocz swojego partnera niecodziennym, aromatycznym deserem. Poniżej znajdziesz przepis na gruszki w pysznej polewie.

Gruszki w czekoladzie

Składniki:

  • 4 duże gruszki;
  • 20 dag czekolady;
  • 10 dag cukru;
  • 150 ml śmietany kremówki;
  • 2 łyżki rumu;
  • 2 łyżki masła;
  • cukier waniliowy;
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj gruszki i obierz je, pozostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
  3. Ustaw owoce pionowo w sosie i gotuj przez 5 minut - powinny być lekko twardawe. Następnie wyjmij je i rozłóż na talerzykach.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z alkoholem oraz śmietaną.
  5. Połową sosu czekoladowego polej gruszki, a do drugiej wsyp kawę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
  6. Gotowy deser polej sosem kawowym.

Taką kolacją na pewno mile zaskoczysz swoją drugą połówkę. Pamiętaj jednak, że tego dnia bardziej od jedzenia liczy się atmosfera - stwórz romantyczny nastrój, ustawiając na stole duże świece, a na meblach kilka małych. Włącz spokojną muzykę, przygotuj kieliszki do wina oraz finezyjne serwetki.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: