Jak zwiększyć odporność organizmu?

lula78  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Przemęczenie, stres, zła dieta i jesienna pogoda za oknem, to główne przyczyny spadku odporności ludzkiego organizmu. W konsekwencji układ immunologiczny nie potrafi bronić się przed infekcjami wirusowymi - łatwiej wówczas o przeziębienie czy grypę.

Zadbaj o prawidłowy sen

Brak odpowiedniej ilości snu i wypoczynku powoduje osłabienie organizmu i co za tym idzie - wzrasta podatność na przeziębienia. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 7-8 godzin snu na dobę. System obronny jest mocno powiązany z układem nerwowym, dlatego ważne jest, aby każdego dnia znaleźć trochę czasu również na relaks i odpoczynek. A przede wszystkim postaraj się zachować stałe godziny snu i przesypiać minimum 7 godzin dziennie.

Zażywaj dużo ruchu

To najlepsza recepta na poprawę odporności organizmu. Ruch na świeżym powietrzu to samo zdrowie - postaraj się poświęcić przynajmniej pół godziny trzy razy w tygodniu na uprawianie sportu. Korzystne formy  aktywności fizycznej to m.in. bieganie, jazda na rowerze i pływanie, ale dobry będzie również energiczny marsz czy nawet zwykły spacer. Ludzie zażywający sporej dawki ruchu, mają zwykle lepsze samopoczucie i rzadziej chorują. Warto więc wyjść z domu, chociażby na spacer lub wykonać kilka ćwiczeń, nawet wtedy gdy pogoda do tego nie mobilizuje.

Hartuj swój organizm

Dobrym sposobem na podniesienie odporności organizmu jest naprzemienny natrysk. Należy polewać ciało, najpierw ciepłą (przez ok. 30 sekund), a następnie zimną wodą (przez ok. 3 sekundy). Różnice temperatur należy stopniowo zwiększać, a cały zabieg zakończyć wodą o temperaturze ciała.

Odporność organizmu można zwiększyć, korzystając z sauny. Jednak w tym przypadku, warto wcześniej zapoznać się z ewentualnymi przeciwwskazaniami, zwłaszcza jeżeli masz nadciśnienie.

Odżywiaj się zdrowo

W Twojej diecie powinno znaleźć się dużo warzyw i owoców, które są bogate w przeciwutleniacze. W marchwi, pomidorach, czerwonej papryce, brokułach, szpinaku, a także w cytrusach, porzeczkach i truskawkach, znajduje się największe źródło witamin: A, C i E. Dobrym zdrowiem cieszą się również wielbiciele kiszonej kapusty. W odpornościowej diecie nie powinno zabraknąć jogurtu naturalnego, soku z malin, miodu. 

Zapobiegawczo, warto spożywać:

  • Czosnek - jest bogaty w białka, węglowodany, witaminy: C i PP, a także allicynę która ma działanie bakteriobójcze. Najskuteczniejszy jest świeży czosnek (przynajmniej 1 ząbek dziennie), ale równie dobrze można przyjmować go w kapsułkach, zwłaszcza jeśli ktoś nie toleruje specyficznego zapachu czosnku;
  • Cynk - działa przeciwzapalnie, pomaga utrzymać w organizmie prawidłowy poziom witaminy A, która ma znaczący wpływ na poprawę odporności organizmu;
  • Tran z wątroby dorsza - to cenne źródło witamin i składników odżywczych, m.in.: kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega -6, jodu, bromu oraz witamin: A i E. Ta ostatnia chroni komórki przed utleniaczami, które pojawiają się w organizmie podczas infekcji i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Akupresura

Warto wykonywać 3 razy dziennie, delikatny masaż newralgicznych punktów. Tym najważniejszym jest punkt tuż poniżej rzepki kolana - jego ucisk sprawia, iż zwiększa się produkcja białych ciałek krwi.

Do powyższych sposobów zwiększania odporności organizmu dołóż jeszcze pozytywne myślenie, dobry nastrój i uśmiech na twarzy!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Gosia | 2015-12-28 14:37
Zdecydowanie najlepsza na wzmocnienie organizmu jest cynk z olejem z wątroby rekina i czosnkiem. Stosuję je w Odpormax i efekt jest taki, że nie łapie mnie żadna infekcja. Odnośnie samego oleju z wątroby rekina, trafiłam na badania naukowe potwierdzające jego wyższość nad tranem z dorsza.

Najnowsze porady