Kaszel u dziecka - domowe sposoby

Poradopedia.pl  |  2012-07-05  |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Najczęstszą przyczyną kaszlu jest przeziębienie - wskutek stanu zapalnego dochodzi do podrażnienia i obrzęku błony śluzowej dróg oddechowych. Zwykle chorobie towarzyszy ból gardła i podwyższona temperatura. W  pierwszej fazie kaszel jest suchy, a po kilku dniach przechodzi w mokry, z wydzieliną śluzową lub śluzowo-ropną. Zanim podejmiemy leczenie farmakologiczne, powinniśmy wypróbować naturalne metody na pozbycie się kaszlu.

Domowe sposoby na kaszel u dziecka

Mleko, masło i miód

Do gorącego, przegotowanego mleka dodajemy po 1 łyżce: masła i miodu (możemy też wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku). Po przecedzeniu przez sitko, podajemy dziecku do wypicia ciepły napój, a suchy i uporczywy kaszel wkrótce zacznie się "odrywać". Organizm dziecka powinien przyzwyczajać się do miodu stopniowo, a kiedy już tego dokona można wprowadzić ten produkt do codziennego jadłospisu, np.: zastępując nim cukier w herbacie. 

Cebula

Działa bakteriobójczo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, dlatego syrop z niej przygotowany dziecko powinno wypić najpóźniej dwie godziny przed snem. Do przyrządzenia syropu potrzebujemy: 2-3 duże cebule, 1 łyżkę cukru oraz słoik. Sposób wykonania leku jest bardzo prosty - kroimy cebule w talarki, układamy ciasno w słoiku i zasypujemy cukrem. Zakręcamy szczelnie słoik i zostawiamy na jedną noc. Następnego dnia odsączamy sok z cebuli za pomocą sitka lub gazy. Gotowy syrop podajemy 2-3 razie dziennie, po jednej łyżce. Lekarze nie zalecają stosowania tej metody u dzieci poniżej 1 roku życia. Syrop z cebuli możemy przechowywać nawet 2 tygodnie pod warunkiem, że w chłodnym miejscu. Intensywny aromat i smak cebuli łagodzi cukier lub miód.

Czosnek

Jego antybakteryjne działanie udowodniono naukowo, dlatego warto stosować czosnek przy wszelkich infekcjach, również przeziębieniowych. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sok z cytryny, 1 łyżkę miodu i odrobinę ciepłej, przegotowanej wody. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Podajemy dzieciom powyżej 3 roku życia - po jednej łyżeczce rano i wieczorem.

Szałwia i rumianek

Szałwia posiada właściwości przeciwzapalne. Małe dzieci nie powinny jej pić, ale mogą przepłukiwać nią gardełko. Oczywiście zawsze może zdarzyć się, że dziecko połknie napar, dlatego możemy zaparzyć go np.: z rumiankiem, który zadziała przeciwgorączkowo i napotnie.

Lipa

Doskonale sprawdza się w przypadku chorób, którym towarzyszy gorączka. Napar z kwiatu lipy łagodzi również kaszel. Zamiast torebek, najlepiej użyć 2 łyżek suszonych kwiatów lipy i przecedzić po kilkuminutowym parzeniu.

Seler

Posiada mniej intensywny smak niż syrop z cebuli czy czosnku, ale podobne właściwości - łagodzi uporczywy kaszel. Seler to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminy: A, B, C, E i PP oraz wiele innych składników mineralnych, m.in.: wapń, żelazo, cynk i potas. Aby przygotować syrop, rozkładamy plastry selera w małej misce, a następnie zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Sok, który wydzieli się z selera podajemy kaszlącemu dziecku.

Buraki

Stosowane przez nasze babcie i wciąż polecane z uwagi na dobroczynne działanie soku z buraka. Aby przygotować zdrowotny napój, ścieramy na tarce 2 buraki i dodajemy do nich 3 łyżki miodu. Następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Schłodzony sok podajemy dziecku, po jednej łyżeczce.

Oklepywanie

Oklepujemy plecki kaszlącego dziecka. Jest to doskonała metoda na pozbycie się uporczywej wydzieliny (przy mokrym kaszlu). Zabieg ten może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, jeśli wykonamy go w nieprawidłowy sposób. Aby pomóc dziecku musimy poprosić je, aby położyło się na brzuchu i tak, by głowa znajdowała się nieco poniżej pupy - jest to bardzo ważne, gdyż właśnie w takiej pozycji wydzielina szybciej spływa.

Maść rozgrzewająca

Nacieramy dziecku stópki i klatkę piersiową maścią rozgrzewającą. Po zabiegu zakładamy malcowi ciepłą piżamę i skarpetki. Maść ułatwia odrywanie się zapalnej wydzieliny z dróg oddechowych, ale nie należy jej stosować u dzieci poniżej 6 miesiąca życia. Po każdym zabiegu z uwagą obserwujemy malucha, ponieważ maść rozgrzewająca może również nasilić kaszel w wyniku podrażnienia dróg oddechowych swoim intensywnym zapachem.

Inhalacje

Możemy też zaproponować dziecku inhalacje, czyli wdychanie pary wodnej. Dzięki tej metodzie drogi oddechowe będą nawilżone i malec szybciej upora się z męczącym kaszlem. Do bardzo ciepłej wody możemy dodać zioła (np.: rozmaryn) lub olejki eteryczne (np.: eukaliptusowy). Sadzamy szkraba w pobliżu pojemnika z wodą i prosimy, aby wdychał unoszącą się parę. Pilnujemy cały czas, aby dziecko się nie poparzyło.

Bańki

Stosowany od dawna i sprawdzony sposób na infekcje dróg oddechowych to bańki. Przed zabiegiem smarujemy plecki dziecka oliwką lub kremem. Nie stawiamy baniek na kręgosłupie i łopatkach, gdyż tam jest najmniej tkanki tłuszczowej i mogą szybko odpaść. Jeśli po zabiegu na plecach dziecka nie będzie żadnego śladu, możemy go powtórzyć już za 2 dni. Bańki najlepiej stawiać przed snem, aby malec mógł spokojnie wypocząć.

Kilka dobrych rad:

1. Podczas kaszlu często podajemy dziecku coś do picia, np.: herbatkę z sokiem malinowym i cytryną lub herbatki ziołowe.

2. Codziennie wietrzymy pokój dziecka i pomieszczenia, w których przebywa. Możemy też rozwiesić mokre ręczniki na kaloryferach lub zamontować specjalne pojemniki z wodą. Odpowiednia wilgotność w mieszkaniu ułatwi dziecku oddychanie.

3. Udajemy się z pociechą do lekarza, jeśli:

  • kaszlowi towarzyszy wysoka gorączka, wzmożona potliwość, dreszcze i niepokój;
  • przy oddychaniu występuje ból, a wydzielina z dróg oddechowych ma kolor żółty bądź zielony i/lub zawiera krew;
  • kaszel zaburza codzienne funkcjonowanie, a zwłaszcza uniemożliwia sen nocny;
  • po kilku dniach leczenia domowymi sposobami nie widać żadnej poprawy.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~xyz | 2014-06-13 19:34
Wszystko OK, tylko NIE miód do gorącego mleka, a do co najwyżej letniego. Dając go do gorącego mleka zabijamy jego zdrowotne właściwości. Tak samo z czosnkiem, po poddaniu go wysokiej temperaturze traci on właściwości bakteriobójcze.

Najnowsze porady