Przepis na szybki chleb orkiszowy

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Nie ma to jak chleb własnej roboty - smakuje wyśmienicie, jest zdrowy i zawsze możesz zrobić taki na jaki masz właśnie ochotę. Spróbuj pysznego chleba orkiszowego.

Chleb orkiszowySkładniki:

  • 750 g mąki orkiszowej
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • łyżka oliwy
  • 15 g drożdzy
  • 600 ml letniej wody

Przygotowanie:

  1. W jednej połowie wody  rozpuść drożdże, w drugiej połowie wody rozpuść cukier, sól i oliwę.
  2. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę. We wgłębieniu w środku dolej wodę z drożdżami i wymieszaj. Pozostałą wodę z cukrem, solą i oliwą dolej stopniowo cały czas wyrabiając ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta wsyp pestki. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie łatwo odchodzić z rąk. 
  3. Ciasto zostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Przełóż ciasto do podłużnej formy i zostaw na około pół godziny do wyrośnięcia, ale uważaj, aby nie wyrosło wyżej niż do brzegów formy.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chelb i piecz go przez około 45 minut. Chleb powinien być zarumieniony.

Smacznego!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Kami | 2020-03-24 13:01
Trzeba wypróbowac!