Poradopedia.pl

Jak przechowywać artykuły spożywcze?

Autor: misia237 | 4 January 2010 17:19

Tagi: lodówka, przechowywanie, żywność, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przechowywać, artykuły, spożywcze?

Czosnek, cebula

Czosnek przechowujemy w warkoczach w suchym miejscu. Cebulę możemy przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. 

Cukier

Przechowujemy w suchym miejscu w temp. pokojowej wg daty na opakowaniu.

Czekolada

Powinna być przechowywana w temp. 17-19 stopni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Jajka

Jajka są świeże przez 8 dni od zniesienia. W lodówce przechowujemy je w specjalnie przeznaczonej do tego przegródce do 4 tygodni od zniesienia. 

 

Kasza

Kasza może być przechowywana przez okres 9 miesięcy w hermetycznie zamkniętym pojemniku. 

Makarony

Można przechowywać je przez kilka lat w fabrycznym opakowaniu. 

 

Masło

Przechowywane w lodówce traci ważność po 2 miesiącach, masło wiejskie po 1 miesiącu, masło przechowywane w zamrażalniku po 6 miesiącach. 

Ze względu na fakt, że masło bardzo łatwo wchłania zapachy powinno być przechowywane w zamykanej przegródce na drzwiach lodówki lub w hermetycznie zamykanym pojemniku. 

Mąka

Powinna być przechowywana w zamkniętym opakowaniu z dala od źródła wilgoci i ciepła. 

Mleko

Surowe mleko po przegotowaniu lub mleko pasteryzowane można przechowywać w lodówce odpowiednio do 2 i 7 dni.Po otwarciu mleko powinniśmy wypić w ciągu 48 godzin.

Musztarda

Po otwarciu musztardę powinniśmy umieścić w lodowce i spożyć w przeciągu kilku tygodni.

Olej

Olej powinien być przechowywany z daleka od światła i powietrza, najlepiej w szafce. Do głębokiego smażenia olej może być użyty 3-4 razy.

Ryż

Przechowujemy w hermetycznie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu przez okres nie dłuższy niż rok. 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-przechowywac-artykuly-spozywcze,1458.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone