Poradopedia.pl

Jak zrobić karpia w galarecie?

Autor: Iza_B | 9 December 2010 10:02

Tagi: karp, karp w galarecie, kuchnia polska, ryba, ryby, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, karpia, w, galarecie?

Jest źródłem białka, zdrowszy od mięsa i dietetyczny – karp. Zwłaszcza ten z dodatkiem galaretki, nie tylko prezentuje się wyśmienicie ale też zbawiennie wpływa na nasze kości i stawy.

Oto jedna z propozycji podania karpia w galarecie.

POTRZEBNE BĘDĄ:

  • ok. 1,5 kg świeżego karpia
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • 2 łyżeczki mielonej żelatyny
  • 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo
  • cytryna pokrojona w plastry
  • marchew gotowana w wywarze i pokrojona w plastry
  • kiszony ogórek pokrojony w plasterki
  • zielenina


PRZYGOTOWANIE POTRAWY:

  • Karpia dokładnie myjemy i filetujemy na 6 porcji.
  • Rybi łeb, część grzbietowa i brzuszna oraz płetwy wykorzystamy do ugotowania wywaru.
  • Dodajemy do nich włoszczyznę, cebulę i przyprawy, całość gotujemy w odkrytym naczyniu przez ok. 15 minut na lekkim ogniu.
  • Następnie wywar odcedzamy przez gęste sito i wkładamy porcje karpia. Gotujemy przez ok. 12 minut cały czas pilnując, by ryba nam się nie rozgotowała. Jeśli jest odpowiednio miękka, pozostawiamy ją do wychłodzenia w wywarze.
  • Później wykładamy rybę na deskę i oczyszczamy, pozbywając się nawet najdelikatniejszych ości.
  • Układamy filety na półmisku i dekorujemy jajeczkami przepiórczymi, plasterkami cytryny, marchewki i kiszonego ogórka.
  • Wywar z karpia podgrzewamy do wrzenia, odmierzamy 5 szklanek i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę.
  • Gdy przestygnie, zalewamy galaretą porcje ryby (nawet 2-3 razy), a następnie odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce.

Potrawa jest gotowa do podania. SMACZNEGO!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-karpia-w-galarecie,1583.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone