Poradopedia.pl

Jak zrobić kutię?

Autor: Iza_B | 12 December 2010 19:19

Tagi: kuchnia polska, kutia, mak, święta, święta bożego narodzenia, wigilia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, kutię?

Kutia to potrawa która powinna znaleźć się na wigilijnym stole zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mak stanowiący jeden z podstawowych składników tej potrawy posiada właściwości rozluźniające i dzięki temu podnosi nastrój gości. W jakie produkty powinniśmy się zaopatrzyć, by przygotować kutię z prawdziwego zdarzenia?

Poniżej przedstawiono sposób na wykonanie kutii dla 6 osób:

SKŁADNIKI, KTÓRE BĘDĄ NAM POTRZEBNE:

  • 1 szklanka ziaren łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 10 dag rodzynek
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 ml winiaku lub brandy
  • suszone owoce do przybrania, np.: śliwki, morele


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KUTII:

  1. Pszenicę płuczemy, następnie moczymy w letniej wodzie i odstawiamy na noc. Można dodać odrobinę masła, by ziarna nie pękały.
  2. Na drugi dzień odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do uzyskania miękkości. Należy pamiętać, że woda w czasie gotowania powinna być trzykrotnie zmieniona.
  3. Jeśli ziarna zrobią się miękkie, możemy odsączyć je na sicie. W ten sposób wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, trzymamy przez ok. 20 minut na lekkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Rodzynki (najlepiej sułtańskie) zalewamy alkoholem i odstawiamy do nasączenia.
  5. Przestudzony mak odsączamy na gęstym sitku, przepuszczamy dwa razy przez maszynkę – za drugim razem robimy to na przemian z cukrem pudrem.
  6. Do zmielonego maku dodajemy miód, odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i śmietanę.
  7. Wszystkie te składniki łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku i wstawiamy do lodówki.

Uwagi: Zanim kutia trafi na stół powinna być ozdobiona suszonymi owocami oraz skropiona alkoholem. Najlepiej nabierać ją dużą łyżką, nie pomijając żadnego składnika.


SMACZNEGO!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-kutie,1589.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone