Autor: Poradopedia.pl | 2 July 2011 18:00
Tagi: kuchnia, pieczenie, pizza, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, ciasto, na, pizzę?
Dobra pizza to przede wszystkim dobre ciasto - ma być miękkie i chrupkie tam gdzie trzeba.
Oto dwa przepisy: na tradycyjne ciasto jak i bez użycia drożdży. Które jest lepsze? Oceńcie sami.
Porcja na dużą blachę
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy do niego drożdże i cukier. Gdy się rozpuszczą, wlewamy całość do mąki a także dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy je i wykładamy na dużą blachę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy na nim dodatki - według uznania.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 200 stopni C) i pieczemy przez ok. 20 minut (nie włączamy termoobiegu).
Porcja na małą blachę
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - ma być miękkie. Rozwałkowujemy je na cieniutki placek (ok. 2 mm) i wykładamy na blachę. Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy dodatki (według uznania) i wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C - pieczemy przez ok. 20 minut.
SMACZNEGO!!!